maanantai 10. marraskuuta 2014

Lahoava aita

Satuin viime viikolla löytämään pohjattomasta lähteestä eli netistä tietoa lahopuutarhasta, joka vähitellen on alkanut saada jalansijaa myös meillä Suomessa.

Lahoavaa puuta sanotaan olevan Suomen metsissä niin vähän, että suuri joukko lahopuusta riippuvaisia eläin- ja kasvilajeja on uhanalaistunut (Suomen Luonto). Kuulostaa kummalliselle, mutta varmasti näin on.

Lahopuuaita

Miksi en osaltani voisi kantaa korteani kekoon ja perustaa pihallemme lahopuutarhan? Näin auttaisin sekä luontoa että saisin helpotusta omiin pihatöihini.

Erityisesti kiinnostuin lahopuuaidasta, joka tulisi toimimaan pihallamme tilanjakajana. Voisin hyödyntää sen tekemisessä pihan hoidossa syntynyttä puujätettä: risuja, oksia ja muuta puuainesta.
Lahopuuaidan rakentaminen (kuva: Suomen luonnonsuojeluliitto)
Yksi omituisista intohimoistani on pensaiden leikkaaminen, joten meillä on puuainesta enemmän kuin laki sallii. Aidan myötä ei siis olisi enää jokavuotista vaivannäköä puuaineksen silppuamisesta (Risusavotta) tai poiskuljettamisesta!

Tänä kesänä oksajätettä syntyi erityisen paljon,
sillä innostuin hieman uudistamaan pihaamme.
Kotimme viereinen metsä on toiminut väliaikaisena oksien säilytyspaikkana.

Lahopuuaidan perustaminen

Lahopuuaita on suhteellisen helppo perustaa. Tarvitset 1,5 - 2 -metrisiä puutolppia, rautakangen ja lekan sekä pihalla syntynyttä ylijäämäpuuta.

Asenna tolpat noin puolen metrin välein kahteen riviin. Täytä tolppien väli risuilla, oksilla ja muulla puuaineksella. Mukana voi olla järeämpiäkin pöllejä. Vuosien mittaan aita lahoaa ja painuu hiljalleen, mutta päälle laitat taas lisää risuja.

Lahoavan puun myötä saat pihaasi esimerkiksi värikkäitä kääpiä ja hyödyllisiä pölyttäjiä. Lisäksi lahoavan aineksen pieneliöt houkuttelevat mm. lintuja, joille aita tarjoaa sekä suojaa että pesäkoloja.

Ihana, ihana lahopuu

2 kommenttia: