Kiitos, Lotalle, että aikanaan annoit reseptin! Näkkäriä on tullut rouskuteltua monta kertaa.
Näkkäri on esimerkiksi oiva, herkullinen joululahja, jota voi nautiskella mm. juustojen kanssa. Pakkaa leipä rasiaan ja pane rusetti päälle. Itse tehty lahja on siinä!
Rouheinen näkkäri
Ainekset (25 annosta)
1
1/2 dl kaurahiutaleita
1 dl
ruisjauhoja
1 dl
auringonkukansiemeniä
1/3
dl vehnäleseitä (tai 3-viljan leseseosta)
1/3
dl kauraleseitä (tai 3-viljan leseseosta)
1/3
dl ruisleseitä (tai 3-viljan leseseosta)
1 dl
seesaminsiemeniä
1/2
dl pellavansiemeniä
3 dl
vettä
1 tl
suolaa
Sekoita kaikki näkkärin ainekset tasaiseksi. Anna taikinan
levähtää 1/2 tuntia huoneenlämmössä.
Kerran en malttanut odottaa taikinan levähtämistä. Tuli ongelmia saada valmis näkkäri irti leivinpaperista. |
Levitä taikina lusikalla leivinpaperilla vuoratulle pellille
ohueksi levyksi. Jaa taikinapyörällä tai veitsellä neliöiksi (murtuu
paistamisen jälkeen siisteiksi paloiksi).
Taikinapyörällä tehtyjä ohuita neliöitä matkalla uuniin. |
Paista 150 asteessa noin 1 tunti, kunnes näkkileipä on
kuivan tuntuinen ja pinnaltaan rapea. Anna jäähtyä ja paloittele.
Rouheinen näkkäri säilyy tiiviissä rasiassa pitkään.
Voit tehdä kaksinkertaisen taikinan ja paistaa kaksi
pellillistä kerralla uunin kiertoilmatoiminnolla.
Näkkäri ja pataleipä (katso ohje: Helppoa kuin leivänteko) ovat Viherhattutädin suurta herkkua. Tietää, mitä suuhunsa pistää.
Suomalaista sananlaskua mukaillen: Leipä Viherhattutädin tiellä pitää. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti