tiistai 28. huhtikuuta 2015

Lahoava aita valmistuu

Olen pariin otteeseen kirjoittanut aikeistani tehdä lahopuuaidan. Jos lahopuuaita kuulostaa vieraalle, saat lisätietoa näistä linkeistä: Lahoava aita sekä Keväthuumaa.

Aita alkaa pikkuhiljaa valmistua. Se on ollut yllättävän isotöinen urakka. Työ kuitenkin edistyy, tunti kerrallaan, ja sitten onkin ollut pakko vähän huilia.

Noin 50 sentin välein, kahteen riviin juntatut heinäseipäät toimivat aidan runkona. Olen täyttänyt seipäiden välit erilaisilla risuilla ja vähän järeämmällä puuaineksella.

Aidan runkoon tuli lähes 30 seivästä, joten rautakangen heiluttelussa
piti lopulta pyytää miehistä apua.
Nähtäväksi jää, lyhennänkö vielä seipäät lopuksi sahaamalla. Se selviää, kunhan olen saanut täytettyä aitaan loputkin risut.
"Mitä ihmettä tuolla nyt rakennetaan?", ihmettelevät naapurit.
Aitaa rakentaessani huomaan, että konkreettisesti kannan korteni - tai oikeastaan risuni - kekoon, sillä Suomen luonnossa sanotaan nykyään olevan liian vähän lahopuuta.
Tervetuloa vaan jatkossa meidän pihalle, kaikki uhanalaiset, lahopuusta riippuvaiset eläin- ja kasvilajit! Täällä on kohta monta metriä lahoavaa puuta.
Järeämmät puut toimivat risujen painona.
Aita tulee olemaan pihamme tilanjakajana. Tällä hetkellä sen taakse jäävä alue on niin kaoottinen, joten näytetään vain kelvollinen kulma.
Kunhan aita lopulta valmistuu, siirrän sen taakse kompostiryhmän sekä perustan uuden hyötypuutarhan. Ajattelin kokeilla lavatarhaa, jossa kasvimaa kasvaa lavoissa.

Aita näkyy suoraan pihalle tultaessa, joten istutan sen eteen pensasrivin. Lisäksi istutan muutamia köynnöksiä pensaiden ja aidan väliin. Kasvaessaan köynnökset saavat tukea aidan seipäistä.

Vähän mietityttää, millainen aidasta lopulta tulee. Ainakin erilainen, se on varma. Tällaista aitaa en ole ainakaan meidän pienellä kylällä nähnyt.

Kannustan kokeilemaan, sillä tämä on oivallinen tapa päästä risukasoista eroon - luonnollisesti.

7 kommenttia:

 1. Tämä lahopuuaitaidea vaikuttaa hyvältä, aion toteuttaa myös. Kiitos vinkistä ja ohjeista Viherhattutäti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että sain jonkun muunkin innostumaan tärkeästä asiasta!

   Poista
 2. Kerrankin oikeilla sivuilla oikeaan aikaan. Ollaan menossa mökille vapuksi ja siellä on reilusti risujätettä viime talven metsän raivauksesta. Tiedämpä nyt mitä niille risuille teen. Hyvää vappua!
  Nähdään töissä.

  -nora

  VastaaPoista
 3. Hyvältä näyttää ja loistava idea, jälleen kerran! Sopisi erittäin hyvin toteutettavaksi myös meidän Villa Matildan pihapiiriin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä sitten vaan toteuttamaan. Sopii varmaan loistavasti maisemaan, jota olen saanut ihailla kuvien kautta.

   Poista
 4. Siirryinkin tänne blogiisi Tee se itse ideoita puutarhaan -blogista. Ja näköjään täällä on samanlainen aidanne kuin naapurillani. Joskushan tuollainen aita tehtiin siinä ruotsalaisessa ohjelmassa joka tänä vuonna on nimeltään puutarhamaanantai. Joskus se oli keskiviikko ja joskus perjantai.
  Hyvä idea myös tuo köynnös tuohon kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos sinuakin miellyttää tuo lahopuuaita. Se tuntuu vähän jakavan mielipiteitä. Kiitos myös ruotsalaisen ohjelman vinkistä.

   Poista