sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Hapan raparperi saa veden kielelle

Pihamme raparperi on äitynyt tänä kesänä hurjaan kasvuun. Johtuu varmaan siitä, että olen siirtänyt sen vieressä kasvaneet perennat toisaalle ja raivannut näin tilaa uudelle yrttimaalle.
Yrttimaalla sen sijaan näkyy vain pienen pieniä alkuja, jotka yrittävät sinnikkäästi nousta kasvuun siemenistä. Näillä säillä kasvu vaan on ollut kovin hidasta. Toistaiseksi olen kuitenkin vielä toiveikas saamaan jotakin satoa.

Saimme eilen ystäväpariskunnan ruokavieraiksemme pitkästä aikaa. Tapaamisen teemakin löytyi eli viimeviikkoinen valmistumiseni uuteen ammattiin.

Parin vuoden opiskelujakso meni pikakelauksella! Virallisesti paperit määrittelevät minun osallistuneen  käsi- ja taideteollisuusalan perustutkintoon (artesaani), jonka osaamisaloina ovat ympäristön suunnittelu ja rakentaminen. Olo ei tunnu vielä kovin ammattilaiselle, mutta työ tekijäänsä opettaa.
Viherhattutäti, päivää. Hymy on nyt herkässä.
Onneksi sää suosi eilen, sillä tämän kesän ensimmäinen, mutta toivottavasti ei viimeinen, hellepäivä helli meitä. Vihdoinkin oli mahdollisuus ruokailla ulkona - tosin edelleen jatkuvan pihakaaoksen keskellä.

Toisaalta, kun on valmistunut rakentajaksi, niin rakennetaan sitten.
Nyt pihakaaoksen keskelle on tuotu myös 4000 kg kiviainesta,
jota käytetään mm. terassinlaajennustöihin.
Tapojemme mukaan aviomies keskittyi ruuan ideointiin ja valmistukseen, ja minä vastasin salaatista ja jälkiruuasta. Päätin tehdä jälkiruuan tämän kauden vihanneksesta eli raparperista.

Löysin ohjeen, jota soveltaen valmistui raparperista ja Mascarponesta tehty mousse. Ohje on noin 5 henkilölle.

Ainekset

3 reilunkokoista raparperinvartta kuorittuina
1 dl sokeria
1 kanelitanko
1 tähtianis
muutama pieni pala inkivääriä
250 g Mascarpone-juustoa
1 dl kuohukermaa
2 kananmunan valkuaista

Laita kattilaan pilkotut raparperit ja inkivääripalat, sokeri sekä mausteet. Hauduta seos miedolla lämmöllä pehmeäksi. Jäähdytä ja poista mausteet.
 
Vatkaa erikseen sekä kerma että kananmunien valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä 2/3 raparperiseoksesta Mascarponeen. Sekoita joukkoon varovasti sekä kermavaahto että vatkatut valkuaiset.
 
Jaa jäljelle jäänyt, 1/3 raparperiseosta tarjoiluastioiden pohjalle ja lisää päälle mousse. Koristele mousse esimerkiksi mansikoilla tai keksimuruilla. Itse koristelin karpaloilla. Toimii!
Nyt on juhlat juhlittu ja arki jatkuu. Huomisesta alkaen menen ainakin muutamaksi päiväksi istuttamaan kesäkukkia. Odotettavissa värien loistoa ja mullan tuoksua!

6 kommenttia:

  1. Onnea uudesta ammatista ja kylläpä näyttää raparperijälkkäri hyvältä :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos onnitteluista! Jälkkäri todellakin maistui hyvälle. :)

    VastaaPoista
  3. Herkkua teitkin! Onnea valmistumisen johdosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Hyvillä mielin näitä onnitteluja otan vastaan. Raparperistä saa todellisia herkkuja. Mielikuvitusta vaan peliin.

      Poista
  4. Onnittelut hienosta suorituksesta! Koskaan ei ole liian myöhäistä vaihtaa alaa ja nauttia uuden oppimisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Se on totta, että ikä ei ole este opiskelulle ja uuden oppimiselle. Päinvastoin!

      Poista