maanantai 13. huhtikuuta 2015

Pikakelauksella

Otetaan pikakelauksella muutama vuosi taaksepäin. Viherrakentaja-artesaaniopinnot alkavat olla nimittäin siinä vaiheessa, että tunnelin pää häämöttää jo. Huh, kuinka aika on rientänyt!

Kun aloitin opinnot elokuussa 2013, oli takana ikävä yt-menettelykokemus, oma ratkaisu valita tukipaketti yli 20-vuotisen työuran jälkeen, ja lopulta sitten onnekas mahdollisuus muuttaa elämän suuntaa - opintojen kautta. Täytyy myöntää, että en ole katunut päivääkään. Tulevaa en lähde tässä vaiheessa pohtimaan, sillä asioilla on tapana järjestyä.

Olen aina ollut käytännön ihminen, käsillätekijä. Ehkä siksi olen omaksunut uuden ammattini taitoja parhaiten käytännön harjoituksissa, joita on tehty sekä koulussa että työssäoppimispaikoissa.

Alla esimerkkejä keskeisimmistä töistäni.

Keväällä 2014 teimme koulun asiakastyönä omakotitalon pihan betonikiveyksen. Mittava, ja varsin opettavainen urakka kokea kivityöläisen arkea. Polvet, käsi- ja pakaralihakset olivat koetuksella, ja fyysisen ammatin realiteetit tulivat tutuiksi. Nyt viimeistään osaan arvostaa kivityöläisten ammattitaitoa.
Keväällä 2014 aloitimme luokkani ryhmän kanssa uudistaa omakotipihan kahta kylmämuuria. Alkutilanne oli varsin epätoivoinen: piha oli alkanut uhkaavasti vajota muurien suuntaan, ja muurit vähitellen sortua.
 
Kun olimme purkaneet vanhat muurit, löytyi rinteen kätköistä mm. vanha amme, liesituuletin ja ikkunalasia. Todennäköisesti rakennusaikaista jätettä, joka oli vähitellen alkanut pettää.
Tässä metsänpuoleisen muurin alkutilanne....
... ja tässä lopputilanne.
Etupihan muuri valmiiksi tehtynä.

Kivityöläisen työvälineiden käyttöä tuli myös harjoiteltua.
Kesällä olin harjoittelemassa vihersuunnittelua ja -rakentamista tarjoavassa Allium Oy:ssä. Suurimman osan pari kuukautta kestäneestä harjoittelusta olin mukana tekemässä betonikiviportaita ja -tasoja. Yksittäinen betonilaatta painoi noin 28 kiloa, joten hikeä tuli pyyhittyä kesän aikana useasti. Iltaisin tiesi, mitkä lihakset olivat päivän aikana olleet koetuksella.

Viime syksynä sain mahdollisuuden olla parin viikon harjoittelussa Kuopiossa, Mestarien opissa. Opettelin mm. puiden istutusta puistoalueelle ja teiden varsille sekä autoin isojen istutusalueiden perustamisessa.

 
Kuopion-reissun jälkeen olin vielä viikon verran tekemässä liuskekivimuuria sekä perustamassa istutusaluetta. Pihan suunnittelusta vastasi opiskelukaverini, bloggaaja Pi Halla, Piha ja puistotie.
Palapeliä. Kuva: Pi Halla.

Tässä lähes valmis piha - vain valojen asennus puuttuu. Kuva: Pi Halla.
Pääsin harjoittelemaan koulussa myös puutöitä: suunnittelin ja valmistin. Puutyösalissa tuli pyörittyä kuin Liisa Ihmemaassa järeiden ja varsin kovaäänisten koneiden keskellä. Taitavilta puualan artesaaniopiskelijoilta syntyi huonekalu jos toinenkin. Hieno käsityöläisen ammatti tämäkin! 
Kukkalaatikkomoduulit.
Työkalupakki, joka edelleen odottaa maalaamista.
Lopuksi kerron vielä erikoisesta sattumasta, jonka oikeastaan tämä blogini poiki. Minua haastateltiin TV-ohjelmaan, johon haettiin yt-prosessin läpikäynyttä tyytyväistä alanvaihtajaa. 
 
Kyseessä on 8-osainen asiaohjelma, joka tulee ulos keväällä 2016. Ohjelmassa on työhön liittyviä myyttejä ja niihin pohjautuvia haastatteluja sekä studiokeskustelua. 
 
Toivon, että noin 4-minuuttinen omakohtainen tarinani antaisi jollekin toiselle yt-menettelyn kokeneelle tai siinä tilanteessa olevalle toiveikkaita ajatuksia tulevasta. Tai ainakin kipinän lähteä pohtimaan, mitä sitä voisi isona tehdä.

2 kommenttia:

  1. Sain vinkin blogistasi ja tulin välittömästi katsomaan ja jään ehdottomasti lukijaksi :). Mielenkiintoinen postaus, tuli seurattua ammattilaisten touhuja kun kivitarhamme tehtiin, lakkia nostan, hienoa työtä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiva kuulla, kotiporstuan Tarja! Tervetuloa lukijaksi. :)

      Poista