torstai 12. maaliskuuta 2015

Ladontaa noppakivillä

"Tätä puistosalia tulen vielä kaipauksella muistelemaan", totesin eilen koulussa vähän haikeasti. Muut nyökyttelivät mukana. Olemme tämän toisen lukuvuoden aikana olleet puistosalissa vain muutamia kertoja, mikä on ollut vähän harmi.

Puistosalissa teoriaa opetellaan käytännön työn kautta, ja sehän se on parasta oppia. Myös puitteet ovat erinomaiset.
Nyt pääsimme taas temmeltämään puistosalin isolle "hiekkalaatikolle", jossa harjoittelimme kaariladontaa noppakivillä. Noppakivet ovat nimensä mukaisesti nopan muotoisia. Ne on yleensä valmistettu lohkomalla.
Kaariladonnan sanotaan olevan kivitöiden yksi vaikeimmista ladontamalleista. Puutteellisista ladontaohjeista päätellen se on myös ladontamalli, jonka oppiminen tapahtuu mestarilta kisällille -periaatteella. Tai sitten vain kokeilemalla, mikä johtaa helposti ladontavirheisiin - tai ainakin hidastaa tekemistä.

Onneksi netistä löytyi helpohko ladontaohje, jonka avulla ymmärsimme ainakin ladonnan periaatteet. Tosin tästä ladontakuviosta olen nähnyt käytettävän myös nimeä viuhkaladonta. No, kaari kuin kaari - se riittäköön tässä vaiheessa.

Tuloste hieman vääristää kuvioita. Ellipsin muodon pitäisi olla ympyrä.
Sitten vain hommiin neljän (kivi)naisen voimin!

Ensin hiekkaan piirrettiin ympyrä, jonka halkaisija on 2 metriä.
Ympyröitä tehtiin lisää, jotta ladottavat kuviot alkavat hahmottua.
Kuvioiden reunat värjättiin spraymaalilla.
Apuna käytettiin myös harjateräksiin kiinnitettyjä linjalankoja
(näkyvät kuvassa huonosti).
Ladottavat kuviot ovat tässä.


Sitten latomaan noppakivet paikoilleen.
Saumat pyrittiin saamaan mahdollisimman samanlevyisiksi.

Kivien pinta naputeltiin vasaran ja "kakkosnelosen" avulla tasaiseksi.
Lopuksi kivet saumattiin hiekalla.
Tässä vaiheessa tiimin Katja, Heidi, Reetta ja Marianne on jo helppo hymyillä. 
Tässä vielä ammattilaisen työnäyte.
Kuva on otettu Kuopion torilta.
Jos kivityöt kiinnostavat, voin suositella Rakennustiedon julkaisua Pihojen kivityöt (Kari Heimonen ja Suvi Malmelin-Thiel). Tekstitys, valokuvat sekä detaljipiirrokset ovat selkeitä ja ymmärrettäviä.

Kirjassa on sekä betoni- että luonnonkivistä tehtyjen pihojen, muurien, portaiden ja niihin liittyvien yksityiskohtien suunnittelu- ja rakentamisohjeita.


2 kommenttia:

  1. Tämä postaus tuli kuin tilauksesta. Juuri tänään patsastelin pihalla pohtimassa, mitä kiveykselle (tai osalle sitä) tehdään. Tuo kirja saattaa nyt mennä hankintaan, vaikka kaaria tuskin aletaan latoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämäpä sattui sopivasti! Tiedoksi, että Rakennustiedolla on kirjakauppa Kampissa. Käyn siellä suhteellisen usein, ja aina mukana on ainakin muutama alekirja tai -lehti. Verkkokauppakin heillä näyttää olevan. Tässä linkki, josta voit tutkia lisää: http://www.rakennustieto.fi/helsinki

      Poista