perjantai 6. kesäkuuta 2014

Suunnitelma muuttuu pihaksi

Ensimmäisen työssäoppimisviikon aikana totesin, että lisäkäsiparille oli todellista tarvetta - onhan nyt viherrakentamisen sesonkiaika parhaimmillaan.

Pääsin tekemään ihan oikeita töitä, jotka antavat parasta oppia tulevaan ammattiini.

Viikon kolmena päivänä olin työparini kanssa rakentamassa yksityispihaa. Pihasuunnitelman mukaan tiedossa oli hieman kivi- ja istutustöitä sekä siirtonurmen laittoa.

Päivä 1

Lähdimme liikkeelle pihasta, jonka keskellä kökötti kohtuullisen kokoinen kasa pihalta kaivettua pintamaata ja isoja kiviä. Pihan sopiviin koloihin kannoimme mm. uuden pihan kasvit odottamaan istutushetkeä.
Pihan kaivettu pintamaa.
Ensimmäisenä päivänä leikkasimme ja kaivoimme vanhan omenapuun juuret irti. Hiki virtasi, vaikka sää oli pilvinen ja odotettavissa oli sadetta.
Vanhan omenapuun juuret olivat osittain pintamaakasan alla.
Asensimme  myös kivirivin terassin eteen. Se helpottaisi nurmikon leikkuuta terassin edestä.

Ensin kivien alle laitettiin suodatinkangas ja tehtiin sepeliperustus. Kivien alle tuli myös kivituhkaa ja maakosteaa betonia, joka tukee kivet paremmin paikoilleen.
Kivien asettelu on tarkkaa puuhaa.
Linjalangan avulla katsotaan kivien korkeus.

Päivä 2

Päivä 2 alkoi helteisenä. Olimme puoli kahdeksalta vastaanottamassa koura-autoa, joka vei vanhat pintamaat pois ja toi uudet mullat tilalle.
Vanha pintamaa poistettiin.
Vanha pintamaa on poistettu. Kanto ei tähän kyytiin kelvannut.
Koura-auto läjitti uuden mullan eri puolille pihaa.
Nyt pääsimme jatkamaan pihaa isoin askelin! Mullan avulla hahmotimme vähitellen suunnitelman mukaista pihaa. Sen mukaisesti istutusalueet tulevat kahden aidan viereen. Istutus- ja nurmialueet rajattiin toisistaan metallisella reunanauhalla.

Nurmialueen mullat tasoitettiin, lanattiin ja jyrättiin - moneen kertaan. Välillä pyyhittiin hikeä, juotiin vettä ja taas jatkettiin. Lämpötila näytti hellelukemia. Tässä vaiheessa piti pää suojata, ettei käy huonosti.
Nora tasoittaa nurmialuetta.

Päivä 3

Aloitimme päivän varhain, jotta saisimme mahdollisimman paljon aikaiseksi  - paljon oli vielä tehtävää, jotta suunnitelma toteutuisi. Hellesää  helli edelleen, mutta ei enää niin kuumasti kuin edellisenä päivänä.

Aamupäivän aikana istutimme suunnitelmien mukaiset kasvit kohopenkkeihin sekä uuden perheomenapuun paikoilleen.
Uusien kasvien paikkoja asetellaan kohdilleen ja verrataan suunnitelmaan.

 
Tämän jälkeen aloitimme siirtonurmen asennuksen. Kokenut työparini neuvoi laittamaan "kurahousut" jalkaan. Tiedossa olisi sottaista puuhaa!
Siirtonurmet odottamassa asennusta.
Täyttä tavaraa!
Nurmen asennus oli yllättävän raskasta, vaikka neliön kokoiset nurmikaistaleet olivat sopivan kosteita ja näin myös inhimillisen painoisia. Märkinä ne ovat kuulema todella painavia. Nora opasti ja neuvoi asennuksen eri vaiheissa. Itse en hahmottanut edes sitä, mistä lähdetään liikkeelle.
Liikkeelle lähdettiin oikealta, suorasta reunasta. Sitten oli vuorossa vasen, vino reuna.
Nurmea piti leikata sopivan kokoiseksi tarvittaessa. Nora opasti erilaisia kikkoja, joista osa ei näyttänyt sopivan minulle. Leikkaaminen kuulostaa simppelille, mutta noviisilta ei sekään käynyt helposti.
Järeillä työkaluilla piti leikata pienetkin kappaleet.
Nurmen asennuksen jälkeen uudet puut tuettiin. Yritin tehdä ohjeen mukaisesti, mutta mokia tuli tässäkin. Uskon kuitenkiin taas oppineeni jotakin.
Tuentatavoissa on erilaisia oppikuntia. Tässä yksi tapa sitoa puu.
Perheomenapuun tuentatoimet ovat vielä kesken.
Lopuksi istutuspenkkeihin lisättiin somerokerros, joka viimeistelisi työn.
Someroa.
Somero viimeistelee istutusalueen.
Hu-huu, naapuri! Pitäisikö tilata pihaan suunnittelu- ja toteutusapua?

2 kommenttia:

  1. Todellista työtä ja koko ajan tulee uutta tuutin täydeltä. Täytyy olla hyvä motivaatio oppiakseen täysin oppineeksi, mutta virtaa on onneksi vielä jäljellä. Eikö vaan ole?

    VastaaPoista