torstai 12. kesäkuuta 2014

Kuntalla luonnontilainen piha

Tällä viikolla pääsin ihailemaan kaupunkipihaa, johon työssäoppimispaikkani Alliumin väki on joku viikko sitten käynyt asentamassa kunttaa. Asentaminen on hieman kesken, koska pihan muut rakenteet ovat vielä työn alla.

Kuntta on metsänpohjamattoa, joka nostetaan hyötykäyttöön metsästä hakkuille meneviltä alueilta.
Yksi iso ja painava kunttapala odottaa vielä lopullista paikkaansa.
Jotakin viehättävää kuntassa on - verrattuna esimerkiksi siirtonurmeen. Mielestäni kuntta sopii suomalaiseen kaupunki- tai mökkipihaan kuin nenä päähän. Se on luonnontilainen, pehmeä metsämatto, jota voi halutessaan täydentää esimerkiksi kivillä tai kunttaan sopivalla kasvillisuudella.

Mikä sen mukavampaa kuin ihailla terassilta varpukasvillisuutta kera mustikoiden, puolukoiden ja kanervien? Eikä vain ihailla, vaan myös napostella oman pihan marjoja!
Kuin metsässä astelisi!
Kuntta on yllättävän paksua.
Kuntta asennetaan hiekan päälle.
Reunoihin laitettava kuorikate estää reunojen kuivumisen. 

Alkuun kunttaa kastellaan reilusti, että se pääsee juurtumaan.
Moni on pohtinut kunttaa vaihtoehdoksi nurmikolle. Sitähän ei tarvitse haravoida, saati leikata.

Kuntta pelasti kuluneen maiseman

3 kommenttia:

  1. Vaikuttaa toimivalta tuo kuntta (minulle ihan uusi tuttavuus)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kuntta ole minullekaan kovin uusi tuttavuus, mutta jostakin syystä olen siihen tykästynyt. Minulla ei ole käsitystä, miten hyvin kuntta juurtuu ja viihtyy uudella paikallaan. Ohjeiden avulla on ainakin mahdollisuudet onnistua!

      Poista
  2. On ihanaa kun osataan hyödyntää asioita luonnon tarjoamilla eväillä. Näin kaupunkilaisena kunnioitan osaajia ja heidän näkemyksiään ottaa poistettavaa maa aineistoa uuteen käyttöön. Todellinen hyöty on monin kertainen.



    VastaaPoista