lauantai 22. maaliskuuta 2014

Läpi vaikka harmaan betonin

Olemme nyt saaneet joinakin päivinä hieman tuntumaa betonin valmistamisesta.
 
Betoni on aikaisemmin ollut mielestäni vähän tylsä materiaali. Liekö syynä se, että olen kasvanut lapsuuteni ja nuoruuteni betonilähiöissä, joissa betonin harmaa väri oli vallitsevana. 
 
Nyt, kun materiaalia on päässyt valmistamaan betonimyllyssä, tunnustelemaan paljain käsin ja valamaan siitä omatekoisia laattoja, materiaali on alkanut miellyttää silmää. 

Kehitä tuote

Meillä on tulossa näyttötutkinto aiheesta Tuotekehitys. Kaikilla on sama tehtäväksianto eli vettäläpäisevän betonilaatan suunnittelu ja toteutus. Vettäläpäisevyys tarkoittaa sitä, että laatassa tulee olla aukkoja, avonaisia kulmia tms., joista vesi pääsee valumaan maahan.

Valmiin laatan mitat tulee olla 30 x 30 cm, ja paksuus 4 cm. Laattaa varten piti ensin tehdä muotti tai muotteja, joista pitää voida valaa 2 – 4 betonilaattaa. Jos esimerkiksi yksittäisen laatan kuviot (aukot) muodostavat neljän laatan kokonaisuudessa kuvion, valetaan 4 laattaa.

Suunnitelma A

Suunnittelin aluksi laatan, josta kuva alla. Tarkoitus oli tehdä 4 laattaa, joista näkyisi kuvion muodostuminen eli laattojen väliin tuleva kapea salmiakkikuvio.

Suunnitelma A
 Se, että olin ilokseni onnistunut valmistamaan kaksi muottia, ei vielä taannut sitä, että lopullinen suunnitelmani onnistuisi. Se tuli todettua taas kantapään kautta. Piti nimittäin tehdä myös ne laatan aukot, jotka laatassani ovat suorakulmaisen kolmion muotoisia.

Ope suositteli laattani kolmioiden tekemistä styroxista, sillä se irrotetaan valmiista laatasta helposti eli rikkomalla. Juuri näin, mutta käytännössä pelkkä styroxien muotoilu karahti jo kiville. Styroxleikkuri on ärhäkkä väline, joka tottumattoman kädessä joko sulatti styroxin kuin voin tai leikkasi suorat reunat kiharalle.

Kaveri harjoittelee leikkurin käyttöä.

Oman laattani suorakulmaiset kolmiot. Styroxin paksuus noin 5 cm.

Suunnitelma B

Tällä kertaa luovutin ja siirryin suunnitelma B:hen. Suunnittelin nyt hieman helpommin toteutettavan laatan, jonka aukkokohdat valmistin puurimasta.
Suunnitelma B:n muotit odottamassa betonia.

Tasoitusta vaille valmis kuivatettavaksi.
Nyt ope neuvoi, että ennen valamista pitää öljytä niin muotti kuin rimatkin. Se helpottaa laatan irrottamista.
 
Niin. Näin taas teoriassa, mutta käytännössä keskipala ei inahtanutkaan irti valmiista laatasta, vaikka olin lotrannut sitä öljyssä kunnolla. ”Ei hätää. Irrota poralla”, neuvoi ope. Ja minä tyttö porasin.

 
Kahdesta ensimmäisestä laatasta keskipala irtosi jotenkuten. Kahden seuraavan osalta tilanne on nyt tällainen (kuva alla) eli kuin reikäjuusto, joka on kiinni ja pysyy. Tosin lähdin irrottamaan rimapaloja liian kosteasta laatasta, joten annan niiden nyt kuivahtaa viikonlopun yli ja katson ensi viikolla, miten laattojen käy. Ei ole käsityöläisen ammatti helppoa, ei.
Huoh...
Työ on siis vielä kesken, mutta onneksi aikaa näyttöön on vielä vähän. Ainakin osa laatoista lienee pelastettavissa. Luulen, että yritän vähän stailaamalla (voiko betonia stailata?) korjata virheellisiä laattoja eli paikkailen kuoppia ja hion rösökohtia. Näin teoriassa, mutta aika näyttää, miten taas käy käytännössä. Nythän vasta opetellaan - ja virheistähän oppii parhaiten.
 
Tiesitkö muuten, että betoni on erittäin vanha materiaali? Esimerkiksi Rooman Pantheon on yksi tunnetuimpia ja varhaisimpia betonirakenteita. Jos kiinnostuit, lue lisää betonin historiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti