keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Luovasti liuskekivillä

Tänään saimme ensikosketuksen liuskekivien asentamisesta. Liuskekivi on luonnon materiaali, jossa jokainen kivi on yksilöllinen sekä muodoltaan että paksuudeltaan. Liuskekiviä asennettaessa on hyvä keskittyä enemmän muotoiluun ja sommitteluun toisin kuin esimerkiksi betonikiviä asennettaessa.

Vaikka liuskekivien asennus antaa sijaa luovuudelle, tulee asentamisessa kuitenkin huomioida tietyt periaatteet. Alla muutama esimerkki:
 • Liuskekiviä ei saa asentaa riviin, sillä kivien välisten saumojen pitää olla vaihtelevia. Sillä on vaikutusta mm. kivien paikallaanpysymiseen.
 • Saumojen pitää olla mahdollisimman saman levyiset. Hyvä muistisääntö on noin kahden sormen paksuinen sauma.
 • Kivien reunat eivät saa jäädä koholle, ettei niihin kompastu.

Ohjeiden jälkeen asennushommiin

Saimme tehtäväksemme asentaa noin 2-3 neliömetrin alueen, jonka rajasimme kuvassa näkyvillä putkilla. Kivien pohjalla on tasoitettu asennushiekka. Hiekkaa poistettiin tai lisättiin kiven paksuuden mukaan, jotta lopputulos on tasainen.

Asentaminen aloitettiin betonilaattakäytävän reunasta, joka osaltaan ohjasi työn kulkua etenemään suoraan. Polvisuojat osoittautuivat jälleen tarpeellisiksi.

 
 
 Kumivasaralla napautimme liuskekivet paikalleen. Vatupassilla oli hyvä välillä tarkistaa, että pinnasta tulee tasainen. Työ eteni hitaasti, mutta varmasti. Tässä vaiheessa aurinkokin tuli esiin ja valaisi puistosalimme.


Ennen kuin päästettiin ope arvioimaan työtämme, harjasimme kivien väleihin hiekkaa. Samalla kokonaisuus alkoi hahmottua paremmin.

 

Kannustava tuomio

Ope on kiltti ja antaa meille aina kannustavaa palautetta - niin kuin nytkin. Hän sanoi työn olevan "oikein hyvä" ensimmäiseksi liuskekivityöksi.

Muutama sauma oli venähtänyt ylimittaiseksi, minkä huomasimme itsekin, kun saumojen hiekka oli paikallaan. Siitä otamme opiksi seuraavaa harjoitusta varten.

Tällaisen siitä sitten teimme. Huomenna teemme toivottavasti vielä paremman.

 

Aurinkoinen kotimatka

Taas on yksi koulupäivä takana ja uutta oppia repussa mukana. Aurinko paistoi edelleen, kun lähdin kotia kohti. Kylmästä huolimatta en lakannut kotimatkalla ihastelemasta luonnon ihanuutta!
 
 
 

4 kommenttia:

 1. Hieno homma, että opiskeluusi kuuluu myös liuskekivien asennusta! Ensi keväänä tarvitaan asiantuntijan apua hankalan kulkuväylän parantamisessa mökkitontillamme Saimaan rannalla.

  VastaaPoista
 2. Liuskekivet ovat ihania! Kivihommia on tiedossa meidän pihassamme ensi kesänä, tosin ei varmaankaan liuskekiviä. Tai mistä sen tietää, jos vaikka vähän johonkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liuskekivet ovat todella kauniita, joskin tällaiselle noviisille hieman haasteellisia asennettavia . Hyvin asennettuina kestävät pitkään ja ovat ilo silmälle vuodesta toiseen! Suosittelen lämpimästi - edes johonkin kohtaan pihalle.

   Poista