tiistai 26. tammikuuta 2016

Koukussa kaaliin

Olen kaaliruokien vannoutunut ystävä. Lapsena oli yksi ruoka, joka sai suorastaan kiirehtimään ruokapöytään. Se oli äidin valmistama, pitkään haudutettu kaalilaatikko, joka vain parani jokaisella lämmityskerralla. Nyt olen löytänyt sille hyvä kilpailijan, joka on moneen kertaan maisteltu gruusialainen kaalivuoka. Tässä linkki ohjeeseen: Gruusialainen kaalivuoka

Aikuisiällä jäin koukkuun hapankaaliin, joka maistuu haudutettuna taivaalliselle mm. bratwurstin kyljessä. Erinomaisia ovat myös kaalipohjaiset raasteet sekä raakana popsittavat kaalisiivut.

Lehtikaali on myös löytänyt paikkansa ruokavaliossamme. Sanovat helpoksi kasvattaa, joten siitä rohkaistuneena kasvatin sitä itsekin viime kesänä ensimmäisen kerran. Hyvä sato tuli!
Olen pakastanut lehtikaalin lehdet, jotka on helppo silputa jäisenä.
Sitkeät lehtiruodit on myös vaivatonta irrotella vasta jäisinä.
Eilen, pitkästä aikaa, tarttui kauppamatkalla mukaan rasiallinen hapankaalia. Mietiskelin kotona, miten tällä kertaa nauttisin sen, kunnes päätin tehdä siitä keittoa.

Perusajatus ruuanlaitossani on mutkattomuus, uuden kokeilu ja helppous, joten keittoni sisältää juuri niitä aineksia, joita kotoa sattui hapankaalin lisäksi löytymään. Osa aineksista on suoraan purkista, myönnetään.
Keittiön yrttitarhassa kasvavat tällä hetkellä basilika,
timjami ja salaatti.
Syntyi kaali-tomaattikeitto (4 - 6 annosta), jonka ainekset ovat tässä:

1 rkl oliiviöljyä
3 hyvin kypsynyttä, isohkoa tomaattia
2 dl mukulaselleriä
1 salottisipuli
1 l vettä
1 kanafondi (esimerkiksi Knorr Chef du fond)
1 tölkki tomaattimurskaa
Puolikas chili (määrä oman maun mukaan)
1 rasia (300 g) hapankaalia
2 - 3 dl silputtua lehtikaalia
Reilu ruokalusikallinen aiolia
Tuoretta basilikaa ja timjamia
Mustapippuria
Suolaa tarvittaessa

  1. Pilko tomaatit, raasta mukulaselleri ja silppua sipuli.
  2. Laita kattilan pohjalle oliiviöljyä, jossa kypsennät tomaatit, mukulasellerin ja sipulin.
  3. Pilko chili (minulta sattui löytymään kuivattuna, joten käytin sitä; poistin siemenet) ja kiehauta vesi.
  4. Lisää kattilaan kiehunut vesi, kanafondi, tölkillinen tomaattimurskaa, chili, hapankaali ja lehtikaali. Keitä aineksia noin puoli tuntia.
  5. Mausta keitto aiolilla, silputulla basilikalla sekä timjamilla ja mustapippurilla. Lisää tarvittaessa vielä suolaa.
  6. Jos keitto on mielestäsi nyt valmis, älä tee niin kuin minä tein. Soseutin nimittäin keiton, mutta jätin hieman "sattumia", että jäi vähän pureskeltavaakin.
Lisäsin keittoon ennen tarjoilua vielä kurpitsansiemeniä.
Myös aiolin voi lisätä vasta tarjoiluvaiheessa.
Keitto oli mielestäni pirteän värinen ja maukas. Ehkä se ei välttämättä ole muun perheen mieleen, sillä eivät ole hapankaalin vannoutuneita ystäviä.

Kuivattu chilini taitaa tosin olla jo vähän pliisua, sillä se maistui vain vähän; seuraavalla kerralla laitan sitten enemmän tai käytän tuoretta.

Viime viikonlopun Matkamessuilta ostettu aioli antoi keitolle hyvän säväyksen. Sitä voisi kokeilla valmistaa itsekin, jos saisi jostakin hyväksi todetun reseptin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti