Aikuisiällä jäin koukkuun hapankaaliin, joka maistuu haudutettuna taivaalliselle mm. bratwurstin kyljessä. Erinomaisia ovat myös kaalipohjaiset raasteet sekä raakana popsittavat kaalisiivut.
Lehtikaali on myös löytänyt paikkansa ruokavaliossamme. Sanovat helpoksi kasvattaa, joten siitä rohkaistuneena kasvatin sitä itsekin viime kesänä ensimmäisen kerran. Hyvä sato tuli!
Olen pakastanut lehtikaalin lehdet, jotka on helppo silputa jäisenä. Sitkeät lehtiruodit on myös vaivatonta irrotella vasta jäisinä. |
Perusajatus ruuanlaitossani on mutkattomuus, uuden kokeilu ja helppous, joten keittoni sisältää juuri niitä aineksia, joita kotoa sattui hapankaalin lisäksi löytymään. Osa aineksista on suoraan purkista, myönnetään.
Keittiön yrttitarhassa kasvavat tällä hetkellä basilika, timjami ja salaatti. |
1 rkl oliiviöljyä
3 hyvin kypsynyttä, isohkoa tomaattia
2 dl mukulaselleriä
1 salottisipuli
1 l vettä
1 kanafondi (esimerkiksi Knorr Chef du fond)
1 tölkki tomaattimurskaa
Puolikas chili (määrä oman maun mukaan)
1 rasia (300 g) hapankaalia
2 - 3 dl silputtua lehtikaalia
Reilu ruokalusikallinen aiolia
Tuoretta basilikaa ja timjamia
Mustapippuria
Suolaa tarvittaessa
- Pilko tomaatit, raasta mukulaselleri ja silppua sipuli.
- Laita kattilan pohjalle oliiviöljyä, jossa kypsennät tomaatit, mukulasellerin ja sipulin.
- Pilko chili (minulta sattui löytymään kuivattuna, joten käytin sitä; poistin siemenet) ja kiehauta vesi.
- Lisää kattilaan kiehunut vesi, kanafondi, tölkillinen tomaattimurskaa, chili, hapankaali ja lehtikaali. Keitä aineksia noin puoli tuntia.
- Mausta keitto aiolilla, silputulla basilikalla sekä timjamilla ja mustapippurilla. Lisää tarvittaessa vielä suolaa.
- Jos keitto on mielestäsi nyt valmis, älä tee niin kuin minä tein. Soseutin nimittäin keiton, mutta jätin hieman "sattumia", että jäi vähän pureskeltavaakin.
Lisäsin keittoon ennen tarjoilua vielä kurpitsansiemeniä. Myös aiolin voi lisätä vasta tarjoiluvaiheessa. |
Kuivattu chilini taitaa tosin olla jo vähän pliisua, sillä se maistui vain vähän; seuraavalla kerralla laitan sitten enemmän tai käytän tuoretta.
Viime viikonlopun Matkamessuilta ostettu aioli antoi keitolle hyvän säväyksen. Sitä voisi kokeilla valmistaa itsekin, jos saisi jostakin hyväksi todetun reseptin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti