Sadun kettu löysi pihlajapuun, jonka marjoja se halusi syödä. Kettu yritti napata marjoja puusta, mutta ne olivat liian korkealla. Jonkin
aikaa turhaan yritettyään kettu totesi: ”Ne ovat kuitenkin happamia”, ja lähti
murheissaan pois. Tarinan opetus on, että ihmiset tapaavat haukkua sellaisia
asioita, joita he eivät saa. (Lähde: Wikipedia)
Nyt niitä saisi - ja paljon! Ja happamia ovat, kuten kettukin sadussa totesi. Kirpeyden sanotaan miedontuvan ensimmäisten yöpakkasten jälkeen.
Olen harmitellut, kun en ole pihahommilta ehtinyt tänä kesänä marjametsään. Mutta toisaalta - miksi vaivautua omaa pihaa edemmäksi marjoja saadakseen. Pihallamme kasvaa kolme pihlajapuuta, joiden oksat suorastaan roikkuvat marjojen painosta.
Jos ei pihlajapuita löydy omasta takaa, niin löytyy sitten muualta. Ei muuta kuin marjat kattilaan ja mieleistä reseptiä kokeilemaan. Tässä esimerkiksi yksi, jota ajattelin kokeilla.
Pihlajanmarja-aprikoosichutney
3 dl pihlajanmarjoja
16 kpl kuivattua aprikoosia
1/2 kpl tuoretta chiliä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä (raasteena)
2 tl sinapinsiemeniä
2 tl currya
1/2 dl omenaviinietikkaa
2 dl sokeria
1 dl vettä
Huuhtele pihlajanmarjat huolellisesti. Leikkaa aprikoosit
suikaleiksi ja hienonna chili. Kuori ja hienonna myös sipuli ja valkosipulit.
Lado kaikki ainekset kattilaan ja keitä seosta hiljalleen,
kunnes se sakenee, vähintään puoli tuntia. Purkita
pihlajanmarja-aprikoosichutney kuumana kuumennettuihin, puhtaisiin purkkeihin.
Pihlajanmarja on ravitsemuksellisesti
terveyspommi. Kotimaiset, torjunta- ja säilöntäaineettomat
luonnonmarjat sisältävät runsaasti karoteenia ja C-vitamiinia.
Kuulostaa ainakin mielenkiintoiselta reseptiltä! Kiitos, hyvä joululahjavihje.. siskolle ajattelin. Irmeli siis kerää viikonlopulla mökin ympäristöstä (Eija) kaaaikki happamat pihlikset :)
VastaaPoistaJoululahjana varmasti verraton!
PoistaOlen maistanut joskus vuosia sitten pihlajan marjoista tehtyä rahkaa. Meitä pyydettiin arvaamaan mistä marjoista se oli tehty, mutta ei me arvattu. Hyvää se oli, mutta reseptiä ei ole julkaistavaksi antaa.
VastaaPoistaOnpa harmillista, ettei reseptiä ole saatavilla. Olen nimittäin rahkan suuri ystävä!
Poista