tiistai 26. elokuuta 2014

Happamia, sanoi kettu

”Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista" on ilmaisu, joka on lähtöisin Aisopoksen sadusta.
Sadun kettu löysi pihlajapuun, jonka marjoja se halusi syödä. Kettu yritti napata marjoja puusta, mutta ne olivat liian korkealla. Jonkin aikaa turhaan yritettyään kettu totesi: ”Ne ovat kuitenkin happamia”, ja lähti murheissaan pois. Tarinan opetus on, että ihmiset tapaavat haukkua sellaisia asioita, joita he eivät saa. (Lähde: Wikipedia)
 
Nyt niitä saisi - ja paljon! Ja happamia ovat, kuten kettukin sadussa totesi. Kirpeyden sanotaan miedontuvan ensimmäisten yöpakkasten jälkeen.
Olen harmitellut, kun en ole pihahommilta ehtinyt tänä kesänä marjametsään. Mutta toisaalta -  miksi vaivautua omaa pihaa edemmäksi marjoja saadakseen. Pihallamme kasvaa kolme pihlajapuuta, joiden oksat suorastaan roikkuvat marjojen painosta.

Jos ei pihlajapuita löydy omasta takaa, niin löytyy sitten muualta. Ei muuta kuin marjat kattilaan ja mieleistä reseptiä kokeilemaan. Tässä esimerkiksi yksi, jota ajattelin kokeilla.
 
Pihlajanmarja-apri­koo­sic­hut­ney
 
3 dl pihlajanmarjoja
16 kpl kuivattua aprikoosia
1/2 kpl tuoretta chiliä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä (raasteena)
2 tl sinapinsiemeniä
2 tl currya
1/2 dl omenaviinietikkaa
2 dl sokeria
1 dl vettä 
 
Huuhtele pihlajanmarjat huolellisesti. Leikkaa aprikoosit suikaleiksi ja hienonna chili. Kuori ja hienonna myös sipuli ja valkosipulit. 
 
Lado kaikki ainekset kattilaan ja keitä seosta hiljalleen, kunnes se sakenee, vähintään puoli tuntia. Purkita pihlajanmarja-aprikoosichutney kuumana kuumennettuihin, puhtaisiin purkkeihin.
Pihlajanmarja on ravitsemuksellisesti terveyspommi. Kotimaiset, torjunta- ja säilöntäaineettomat luonnonmarjat sisältävät runsaasti karoteenia ja C-vitamiinia.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa ainakin mielenkiintoiselta reseptiltä! Kiitos, hyvä joululahjavihje.. siskolle ajattelin. Irmeli siis kerää viikonlopulla mökin ympäristöstä (Eija) kaaaikki happamat pihlikset :)

    VastaaPoista
  2. Olen maistanut joskus vuosia sitten pihlajan marjoista tehtyä rahkaa. Meitä pyydettiin arvaamaan mistä marjoista se oli tehty, mutta ei me arvattu. Hyvää se oli, mutta reseptiä ei ole julkaistavaksi antaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa harmillista, ettei reseptiä ole saatavilla. Olen nimittäin rahkan suuri ystävä!

      Poista