tiistai 22. huhtikuuta 2014

Savolainen projekti

Sain hyviltä ystäviltämme haasteen suunnitella heidän kesämökilleen ulkoportaat. Uskalsin tässä vaiheessa opintoja ottaa haasteen vastaan, sillä ope lupasi auttaa suunnittelussa. Näin varmistin, että kyseiset ystävät ovat porrassuunnitelmien jälkeenkin hyviä ystäviä.

Kesämökki sijaitsee luonnontilaisessa ja kallioisessa mäntymetsässä, veden äärellä. Portaiden rakentamistarve tuli ajankohtaiseksi, sillä kallioon kulunut, ajoittain jyrkkä polku on varsinkin sateella liukas.
Aitta vasemmalla, kesämökki oikealla.
 
Syksyinen rantanäkymä.
Portaiden suunnittelun ja toteutuksen haasteita
 • millaiset portaat sopivat luonnontilaiseen maisemaan?
 • miten portaat rakennetaan ja kiinnitetään jyrkkään kalliorinteeseen?

Portaiden sijoittuminen maastoon

Portaat on suunniteltu kesämökin ja aitan välimaastoon. Ne eivät välttämättä tule koko matkalta sotilaallisesti peräkkäin, vaan kallion muotoon sopeuttaen ja vain tarvittaviin kohtiin.
Kuva portaiden lähtöpisteestä. 
 
Suunniteltujen portaiden linja merkitty oransseilla viivoilla.
Portaiden lähtöpiste on tasanne, jonne ajetaan autolla. Aitan oikean takakulman kohdalta portaat sijoitetaan aitan viereen eli kulkureitti ei enää noudattaisi nykyistä kalliopolkua.

Ope ehdotti, että aitan viereen tehdään yksi lepotasanne. Se hieman keventäisi porrasrakennetta.

Korkeuseron mittaus

Käytössämme olleet työvälineet korkeuseron mittaamisessa olivat varsin alkeelliset eli pitkä keppi, köysi ja vatupassi.
Korkeuden mittaaminen käy näilläkin välineillä.
Mittasimme rinteen korkeuseron piste pisteeltä ja ynnäsimme saadut senttilukemat toisiinsa. Näin toimien saimme portaiden korkeuseroksi noin 2,40 metriä. Portaiden kokonaispituus on noin 17 metriä.
 

Sähkötolpista portaiden kehikot

Aitan portaina aiemmin toimineista sähkötolpista rakennetaan portaiden kehikot, jossa on edessä puolikas sähkötolppa ja kokonaiset tolpat sivuilla. Kehikon takaosaan laitetaan myös sähkötolppa , jos kalliomuoto niin vaatii.
Open ehdotuksesta kehikko täytetään kivituhkalla, jonka päälle asennetaan liuskekiviä. Näin porras olisi mahdollisimman luonnonmukainen. Kehikon alle jäävät kallionkolot täytetään betonilla, joka estää kivituhkan poisvalumisen.Sähkötolpat ankkuroidaan kallioon kiinni harjateräksillä.
Portaan detaljikuva.

Savolainen projekti

Suunnitelma on nyt valmis ja asiakas on sen hyväksynyt. Kiitokset on välitetty myös opelle.

Tilanne on nyt kuin savolainen projekti eli aloittamista vaille valmis. Vain portaiden tekijä puuttuu, toistaiseksi.

2 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää savolainen projekti-suunnitelmasi. Tekijää on jo kyselty ja uskon, että sellainen myös löytyy. Eiköhön tämä homma etene aloittamista vaille valmis tilanteesta eteenpäin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti suunnitelma etenee myös loppuun saakka. Ja jos suunnitelma oli hyvä, on enää puolet tekemättä - vanhan sanonnan mukaan. =)

   Poista