maanantai 14. huhtikuuta 2014

Dasiphora fruticosa, Dasiphora fruticosa…

Dasiphora fruticosa on pensashanhikki latinaksi. Se on yksi niistä lähes sadasta kasvista, joita ope on listannut meille päntättäväksi opintojen aikana.
Dasiphora fruticosa.
Oppiminen tuntuu olevan minulle ylivoimaista, sillä olen nimien muistamisessa surkea. Eikä se toki riitä, että oppii kasvin latinankielisen nimen, vaan kasvi pitäisi oppia myös tunnistamaan.
Hauki on kala, hauki on kala...

Sitä saa, mitä suunnitellaan

Kasvien latinankielisiä nimiä käytetään mm. vihersuunnitelmaan liittyvässä kasviluettelossa, jossa esitetään kaikki suunnitellun alueen uudet kasvit kappalemäärineen. Luettelo toimii eräänlaisena kauppalistana, kun kasveja lähdetään ostamaan.
Latinankielinen nimi on tae siitä, että kasvin ostaja saa juuri niitä kasveja, joita suunnittelija oli suunnitellut – ostitpa kasvin sitten Suomesta tai Australiasta.
 
Kasvin tieteellinen nimi perustuu ruotsalaisen luonnontutkija Carl von Linnén kehittämään kasvien luokittelujärjestelmään. Kasvin nimi on universaali ja pysyvä nimi, joka ilmaisee kasvilajin yksikäsitteisesti.
 

Apua kasvien tunnistamiseen 

Kasveihin tutustuminen on oikeasti mielenkiintoista – mutta haasteellista. Siihen on onneksi olemassa apukeinoja.
 
Kun ei aikanaan koulussa ”joutunut tekemään" herbaariota eli omaa kasvistoa, niin nyt sekin tulee tehtyä. Teemme opintojen aikana omat kasvistomme joko digitaalisesti tai perinteisesti keräämällä ja kuivattamalla kasvit. 
Juglans cinerea (amerikanjalopähkinä).
Kasvisto tehdään open listaamista kasveista, jotka pitää valokuvata ja joista kirjataan lyhyet kuvaukset nimitietoineen. Se toimii varmasti hyvänä oheismateriaalina myös opintojen jälkeen.
Sorbus hybridan (suomenpihlaja) lehtiä.
Ope on ollut kasviston kokoamisessa hyvänä apuna ja kierrättänyt meitä syksyllä mm. Marketanpuistossa ja Kumpulan kasvitieteellisessä puutarhassa. Upeita paikkoja molemmat, joissa kasvit on merkitty selkeästi.
Kumpulan kaunista luontoa.

Asterikasvien heimoon kuuluva auringonkukka (Kumpula).
Lataan kovasti odotuksia myös työssäoppimispaikkaan. Koska tulen tekemään kesällä töitä puutarhurin tai muun alan ammattilaisen työparina, tulen varmasti oppimaan myös kasveista paljon! 
 
Lisäksi netistä saa erilaista apua kasvien tunnistamiseen. Olen laittanut alle muutamia linkkejä, joista löytyy mm. HUS:n ylläpitämä kasviluettelo myrkyttömistä ja myrkyllisistä kasveista. 

Valokki-nettikasvio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti