tiistai 29. huhtikuuta 2014

Asiakastöitä pukkaa!

Olemme päässeet nyt tekemään ihan "oikeeta duunia" asiakastöiden myötä. Ei enää mitään harjoitustöitä ihanneoloissa eli koulun puistosalissa.

Luonnonkivimuurien uusi aika

Ensimmäinen, koulun kautta tullut asiakastyö polkaistiin vauhtiin ennen pääsiäistä. Viiden hengen (3 naista ja 2 miestä) työryhmämme sai tehtäväkseen uusia pihan kaksi luonnonkivimuuria, jotka ovat alkaneet vähitellen sortua jyrkässä rinteessä.

Aloitimme pihan puoleisesta muurista. Toinen muuri sijaitsee pihan reunalla, metsän puolella.
Pihan puoleinen vanha muuri, vasen reuna.

Vanha muuri, oikea reuna.

 
Metsän puoleinen muuri.
Ensimmäisen päivän aikana saimme kaivettua muurin kivet pois sekä kuopan suodatinkangasta ja sepeliä varten. Kivien takaa rinteestä löytyi mm. vanha kylpyamme!
Kivet on nostettu pois ja tilalle kaivettu kuoppa.
Suurimmat kivet olivat todella painavia, joten onneksi joukossamme oli miehistä voimaa nostamassa niitä.
Kuopan pohjalle laitettiin suodatinkangas ja sepeliä, joka juntattiin tiiviiksi.
Ensimmäisenä päivänä aloitimme myös kivien uudelleenasettelun. Se on tarkkaa puuhaa, kun haluaa tehdä huolellista työtä. Meillä ei ollut kovin paljon valinnanvaraa kivien suhteen, sillä käytössämme oli pelkästään vanhan muurin kivet.
 
Osa kivistä oli pyöreitä, eikä niiden käyttäminen muurissa onnistu ilman betonia. Mitä kulmikkaampi kivi, sen paremmin se pysyy paikallaan.
Tähän... eiku, tähän...

Osa kivistä on jo löytänyt paikkansa.
Kiviä asetellessamme totesimme ironisesti, että tällä vauhdilla emme taitaisi vielä tienata leipää pöytään. Parin ensimmäisen kiven asetteluun ja pyörittelyyn meni aikaa lähes tunti! Kaikkiaan ensimmäisen muurin tekemiseen meni lähes kolme päivää. Lopputulos oli mielestämme kohtalaisen hyvä. 
Uusi muuri, vasen reuna...

ja oikea reuna.

Metsän puoleisen muurin teko piti siirtää syksylle, sillä sen purkaminen ja korjaaminen olisi vienyt aikaa enemmän kuin työryhmällämme olisi ollut käytettävissä. Osa aloittaa nimittäin työssäoppimisen jo toukokuun alussa.

Betonikivilaatoitettava piha

Itse olen varautunut koulun asiakastöihin myös toukokuuksi, ja työssäoppimisjaksoni alkaa vasta kesäkuun alussa. Minut siirrettiinkin toiseen työryhmään, joka tekee lähes 160-neliöistä betonikivilaatoitusta asiakkaan pihalle.

Betonikiveys tehdään koko etupihalle sekä autokatokseen.
Olen nyt ollut mukana kahtena päivänä ja voin jo sanoa, että tämän sortin tekemisessä oppii! Oppii laatoituksesta ja saa tuntumaa ulkona työskentelystä. Ensimmäisen, lähes 8-tuntisen ja aurinkoisen työpäivän jälkeen jaksoin hädin tuskin raahautua kotiin. Ei tarvinnut houkutella illalla unta!
Asennushiekkaa.
Ryhmässämme on luokaltamme henkilö, joka on tehnyt kivitöitä ennen opintoja reilu 6 vuotta. Ilman häntä ja opettajan ohjausta ryhmämme muut jäsenet eli me kolme naista tekisimme laatoitusta vielä juhannuksena.
Laatoituksen pohja tiivistetään täryllä.

Pohja kastellaan.

Asennushiekan tasoitus ennen laatoitusta. Tasoituksen apuna putket, jotka näkyvät sivuilla.

Hyvä pohjatyö on edellytys hyvälle lopputulokselle. Kuvassa tasoitettu asennushiekka.
Kivien ladonta käy suhteellisen nopeasti hyvin tiivistetylle ja tasoitetulle pohjalle.
Työ on edennyt tähän mennessä suhteellisen hyvin. Pihan kaivot ovat haasteellisia. Niiden vuoksi laatoituksessa pitää huomioida oikeanlaiset kaadot. Lisäksi pitää huomioida kaadot talosta poispäin.
 
Myös muutamia korjaavia liikkeitä on jouduttu tekemään, kuten oikomaan jo ladottujen kiven saumarivejä. Muutaman millin heitto jossakin kertautuu äkkiä moneksi sentiksi.
Linjalangat näyttävät ladonnalle suunnan ja oikean korkeuden.

Korjattavia saumoja voi availla esimerkiksi lapion avulla.
Saumat avataan, jotta "kivijono" voidaan siirtää uuteen kohtaan.
 
Paljon on jo tehty, mutta vielä on monta lavallista kiviä latomatta.
Kivien väliin tulee vielä asennushiekka. Lopuksi valmis laatoitus vielä tärytetään.
Työtä jatketaan, kunnes laatoitus saadaan valmiiksi, reunakiviä myöten. Tähän mennessä laatoitusta on valmistunut noin 40 neliömetriä, joten paljon on vielä tekemättä ja oppimatta.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti