lauantai 13. helmikuuta 2016

Pähkinäinen pataleipä ja muita leipäohjeita

Julkaisen tässä postauksessa minulle uuden pataleipätuttavuuden eli pähkinäisen pataleivän reseptin.

Lisäksi olen loppuun linkittänyt jo aiemmin julkaisemieni leipäreseptien ohjeet. Kaikki ovat maukkaiksi todettuja leipiä, joiden valmistaminen onnistuu vähemmänkin leipomista harrastavilta.

Pähkinäiseen pataleipään tuli nimensä mukaisesti pähkinöitä, sekä vehnäjauhojen lisäksi spelttijauhoa ja lisäksi tilkka olutta.
Minulla sattui olemaan hasselpähkinöitä, joten käytin niitä. Ne antoivat leipään sopivasti makua. Myös speltti antoi leivälle makuavivahteita pähkinästä.

 Pähkinäinen pataleipä

5 dl vehnäjauhoa
2 dl spelttijauhoa
1 dl murskattuja pähkinöitä, esimerkiksi saksan- tai hasselpähkinöitä
1 ½ tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3 dl vettä
½ dl tummaa olutta


Sekoita jauhot, murskatut pähkinät, suola ja kuivahiiva kulhossa. Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Lisää vesi ja huoneenlämpöinen olut jauhoseokseen ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Nosta kulho muovipussiin ja sulje pussi. Anna taikinan kohota liinan alla 12–18 tuntia.

Ripottele leivonta-alustalle hieman jauhoja, jonka päälle kumoat taikinan. Muotoile taikina palloksi. Ripauta vielä leivän pinnalle vehnäjauhoja.
Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota 20–30 minuuttia.

Kuumenna tällä välin kannellinen valurautapata 230-asteisessa uunissa. Aseta taikinapallo kuumaan pataan, jonka peität kannella.

Paista 30 minuuttia. Ota kansi pois. Paista vielä noin 15 minuuttia, kunnes leivän pinta on kauniin ruskea ja rapea.

Kumoa leipä kuumana ritilän päälle jäähtymään. Näin leipä pysyy rapeana.
 
Taivaallisen leivän tuoksun siivittämänä keitin espressokahvit, jonka nautin tuoreen leivän, ystävän tekemän konvehdin ja päivän lehden kanssa. Ihan parasta!
 

Linkit aiemmin julkaisemiini leipäohjeisiin


Itse valmistettu leipä on hyvä lahjavinkki esimerkiksi ystävälle.

Hyvää ystävänpäivää!



2 kommenttia: