torstai 11. helmikuuta 2016

Kotiseudun idylliä

Vettä tuli kaatamalla, mutta en voinut olla pysähtymättä Vantaan Pyhän Laurin kirkon (tunnetaan myös nimellä Helsingin pitäjän kirkko) kohdalla, kun satuin ajamaan Kirkkotietä pitkin.
 
Ensimmäisen kuvan otin autossa,
märän tuulilasin takaa.
Aina Kirkkotietä ajellessani tuntuu kuin sukeltaisin aikamatkalle. Siitäkin huolimatta, että taustalla humisevat vilkkaat liikenteen valtaväylät Tuusulantie ja Kehä III.
Kirkkotien molemmin puolin on vanhoja, noin 1700 - 1800 -lukujen taitteessa rakennettuja punamultaisia rakennuksia, jotka ovat osa kirkon ympärille muodostuneesta idyllisestä Helsingin pitäjän kirkonkylästä.
Vantaan Pyhän Laurin kirkko on rakennettu 1400-luvun puolivälissä, ja sen sanotaan olevan pääkaupunkiseudun vanhin rakennus. Vuonna 1893 raju tulipalo oli tuhonnut kirkon kaikki puuosat ja vahingoittanut myös kivirakenteita.

Kirkon jälleenrakennus saatiin valmiiksi jo vuoden kuluttua tulipalosta. Sen koristeellinen sisustus edustaa tyyliltään uusgotiikkaa.
Kellotapulin joidenkin osien arvellaan olevan kirkkoakin vanhempia,
jopa 1300-luvulta.
Löysin mielenkiintoisen tekstin, jossa mainitaan:

"Helsingin pitäjän kirkonkylässä on bongattavaa niin viherpeukaloille, murhamysteereistä kiinnostuneille kuin taiteenharrastajillekin."
Tässä linkki tekstiin, jos haluat tietää lisää: Tee kesäretki eksoottiselle Vantaalle

Pitää seuraavalla kerralla tehdä retki paremmassa säässä ja kierrellä muuallakin kuin kirkon ympärillä. Alueella on esimerkiksi suuri hautausmaa, jonka vanhimmat haudat ovat jo keskiajalta.

Lisäksi pitää käydä tutustumassa tyylikkääseen Pyhän Laurin kappeliin, joka on vihitty käyttöön vuonna 2010. Kappeli on palkittu muun muassa valaistuksesta, betonirakentamisesta ja kuparin käytöstä rakennuksessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti