torstai 23. lokakuuta 2014

Helppoa kuin leivänteko

Ehkä oli onni, että sieniretki vanhimman tyttären kanssa ei tänään onnistunutkaan.
Sain juuri nuorimmalta tyttäreltäni viestin, että Helsingin keskustassa on maa valkoisena. Täällä hieman pohjoisempana ei vielä, mutta arvatenkin pian on. Ulkona on kylmää ja harmaata.

Lupaan, että teen tänään loma-ajalle annetut läksyt. Pääsen loppuviikon sitten helpommalla, ja voin hyvillä mielin käydä mm. Helsingin Kirjamessuilla.

Ensin leivotaan leipä

Ennen läksyjä pitää kuitenkin vielä leipoa leipä. Se ei ole tekosyy siirtää läksyjen tekoa, vaan niin vain pitää tehdä. Leivän teko alkoi nimittäin jo eilen illalla. Ohjeen mukaan se saa kohota 12 - 16 tuntia, joten heti aamusta piti kääriä hihat.

Kyseessä on pataleipä, jonka tekeminen onnistuu keneltä tahansa. Leipää ei vaivata ollenkaan, ja padassa paistettuna se on rapea pinnalta ja pehmeä sisältä.

Pataleipä (Pirkka-ohjeen mukaan)

3 1/2 dl hiivaleipäjauhoja
3 1/2 dl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1 tl kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
1/2 dl auringonkukansiemeniä (itse laitoin pellavansiemeniä)

1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon 42-asteinen vesi ja sekoita nopeasti (älä vaivaa taikinaa). Peitä taikinakulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön
12 - 16 tunniksi.
Taikina on kohonnut reilu 12 tuntia.
2. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile pyöreäksi leiväksi. Älä vaivaa taikinaa vielä tässäkään vaiheessa. Anna leivän kohota leivinliinalla peitettynä noin 30 minuuttia.
Meni vähän överiksi, vähempikin jauhomäärä riittää.

Näin pyöreän onnistuin löysästä taikinasta muotoilemaan.

Liinan alla suojassa vielä noin puoli tuntia.
3. Laita kannellinen valurautainen pata (tilavuus noin 2 litraa) kylmään uuniin ja anna uunin kuumentua 225 asteeseen. Kun uuni on kuuma, lisää leipä kuumaan pataan ja peitä pata kannella. Paista leipää kannen alla noin 30 minuuttia. Poista kansi ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.
Padan pitää olla kuuma, jotta pohjasta tulee rapea,
eikä taikina tartu pataan kiinni. 

Tässä vaiheessa leipä on paistunut puoli tuntia kannen alla.
 
Valmis leipä noin 45 minuutin paiston jälkeen.
4. Kumoa leipä jäähtymään hetkeksi ritilän päälle. Kuori pysyy rapeana, kun et peitä leipää leivinliinalla.
Pohjakin näyttää ihan oikealle leivänpohjalle. Ja koko leipä on rapea!



Pakko maistaa, sillä mikä on parempaa kuin lämmin, itsetehty leipä!

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen ohje, täytyypä leipoa itsekin tällä reseptillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi! Leipä on hyvää. Seuraavalla kerralla lisään siihen vielä jotakin ekstraa, esim. basilikaa, oliivia tms.

      Poista