Anne Paalo kirjoittaa innostuneensa syötävistä kukista 1990-luvun puolivälissä, kun oli saanut käsiinsä englantilaisen puutarhalehden. Siinä oli ollut artikkeli tavanomaisista syötävistä kukista, kuten mm. orvokeista, krasseista ja ruusuista.
Puna-auringonhattu |
Voikukka |
Kirjassa on 264 sivua tietoa syötävistä kukista, niiden kasvattamisesta ja hyödyntämisestä ravintona, mausteina ja erilaisina rohtoina.
Tulppaani |
Pioni |
Koukuttavia kukkareseptejä
Hetken melkein unohduksissa olleet syötävät kukat ovat jälleen muotia. Historialliset reseptit ovat saaneet rinnalleen uusia kukkaruokareseptejä, joista myös gourmet-ravintolat tekevät tyylikkäitä, värikkäitä ja maukkaita kukkaruokia.Kaunokainen |
Kukkaruokaa-teoksen lopussa on kattava joukko mielenkiintoisia kukkaruokareseptejä, joiden innoittamina olen nyt ahkerasti selaillut Hyötykasviyhdistyksen uunituoretta Siemenluetteloa. Voi olla, että jokunen uusi kukka ilmestyy pihallemme ensi kesänä!
Hyötykasviyhdistyksen Siemenluettelo |
Reseptivalikoimasta löytyy äyriäistäytekukkaa, päivänlilja-kanakeittoa, kanervankukista tehtyä olutta, paistettuja kurpitsankukkia, ruusukastiketta kalalle, apilankukkaleipää ja orvokkijäätelöä - vain muutaman mainitakseni. Houkuttelevat kokeilemaan, eikö vain?
Jotta saat vähän esimakua kirjan resepteistä, laitan alle niistä yhden. Päivänlilja |
Orvokkijäätelö
4 dl luonnonjugurttia3/4 dl juoksevaa hunajaa
2-3 tl vaniljasokeria
40 orvokinkukkaa sekä orvokin lehtiä koristeluun
4 dl kermaa
Mausta jugurtti hunajalla ja vaniljasokerilla. Lisää orvokinkukat. Vatkaa kerma ja lisää se varovasti jugurttiseokseen. Laita seos muottiin, jonka peität ja panet pakastimeen.
Ennen tarjoilua kumoa jäätelö tarjoiluastialle ja korista orvokinkukilla ja -lehdillä.
Orvokki |
Tärkeitä huomioita kukkien syöntiin liittyen
- Syö vain kukkia, jotka varmasti tiedät syötäviksi.
- Syö luonnonmukaisesti kasvatettuja kukkia.
- Tarkista, ettei kasveja ole kasvatuksen aikana käsitelty kasvinsuojeluaineilla.
- Älä syö kukkakauppojen tai puutarhamyymälöiden kukkia.
- Älä syö vilkasliikenteisten teiden varsilla kasvavia kukkia.
- Älä syö rauhoitettuja kukkia.
- Jos sinulla on allergioita tai astma, voit saada oireita joistakin kukista.
- Puhdista kukat ötököistä ennen syömistä.
- Tutustu kukkiin ruokavaliossa samoin kuin totuttelisit uuteen ruokaan - yksi kukka ja vähän kerrallaan.
- Varmista, etteivät kukat ole myrkyllisiä ja ovat turvallisia syödä.
- Muista, ettei syötäväksi kelpaava kukka ole aina maukas.
- Koristekukka ruokapöydässä ei tarkoita sen olevan syötävä.
Tämän jutun kuvat olen kuvannut itse. Kaikki nämä kukat kuuluvat syötäviin kukkiin.
Yllättäviä! Enpä todella tiennyt, että esim. tulppaani ja päivänlilja ovat syötäviä.
VastaaPoistaMonta muutakin yllätystä löytyy kirjasta. Päivänliljan kukan maun sanotaan muistuttavan mm. melonia. Tulppaanien terälehtiä voi käyttää esim. salaattiaineksena. Sen sipulit sen sijaan ovat myrkyllisiä.
VastaaPoista