Tilanne 14.4.2014. |
Raesade koetteli vappuna. |
Vielä pitää vähän kasvaa (tilanne 9.5.2014). |
Raparpereista ihanaa hilloa
Olen hillojen ystävä ja odotan malttamattomana raparperisatoa, jotta voin jälleen tänä vuonna valmistaa jo perinteeksi muodostuneen hillon eli chilisen raparperihillokkeen.
Löysin reseptin vuosia sitten Helsingin Sanomista, jonka
verkkosivuilta resepti nytkin löytyy.
Chilinen raparperihilloke
1/2 l raparperipaloja
1 pieni punasipuli
1/2-1 isoa chiliä
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 rkl vettä
2 1/2 dl hillosokeria
Kuori raparperit ja saksi pieniksi paloiksi. Hienonna
punasipuli. Kuori pala tuoretta inkivääriä ja raasta se. Halkaise chili, poista
siemenet ja hienonna puolikkaat.
Laita kattilaan raparperipalat, vesi, hienonnettu chili
ja sipuli sekä inkivääriraaste. Kuumenna kiehuvaksi.
Lisää joukkoon hillosokeri koko ajan sekoittaen ja keitä
noin 15 minuutin ajan. Jäähdytä puolisen tuntia ja lusikoi puhtaisiin
tölkkeihin. Säilytä viileässä. Tarjoa esimerkiksi broileri- tai possuruokien
kera.
Hillo maistuu erilaisten lämpimien ruokien kyljessä tai
vaikkapa vaniljajäätelön kanssa. Hyvää!
Oksista hyvää haketta
Toinen, yleensä näin keväälle ajoittuva perinne on oksien silppuaminen.
Kävin tänään hakemassa lainaksi omakotiyhdistyksemme uuden, ns. murskaavan oksasilppurin
ja aion aloittaa oksashow:n heti aamusta, satoi tai paistoi.
Oksat katoavat silppurin kitaan. |
Nyt ainakin
näyttää satavan, joten sään osalta perinne ei näytä tällä hetkellä jatkuvan.
Yleensä sää on ollut aurinkoinen, mikä on helpottanut hieman silppuamista ja
oksien käsittelyä.
Silputtavaa löytyy taas tänäkin vuonna, pari komeaa kasaa
metsän reunassa.
Kompostialueen takana oleva pienempi oksakasa. |
Urakan jälkeen on taas palkitsevaa nähdä kättensä jäljet eli
poistuneet oksakasat ja saada silpusta myös todellista hyötyä. Risusavotta-postauksesta voit lukea, millaisen silppukasan sain aikaan.
Pihapiirimme mustarastas varmaan säestää jälleen työtäni kauniilla laulullaan. |
Käytän oksasilppua sekä
pensaiden ym. kateaineena että kompostikuivikkeena. Kierrätystä, ja köyhälle opiskelijalle säästöä - parhaimmillaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti