maanantai 5. syyskuuta 2016

Yhdeksän hellahuonetta

Yhdeksän hellahuonetta ja hyppysellinen nostalgiaa - mm. näillä sanoilla kuvataan Työväenasuntomuseota, joka kuuluu Helsingin kaupunginmuseoihin. Tämä viehättävä museo sijaitsee vuonna 1909 valmistuneessa puutalossa Helsingin Alppilassa, lähellä Linnanmäkeä ja Kulttuuritaloa.
Museokierros tehdään aina oppaan johdolla, eikä käynti maksa mitään. Sanoisin, että se on tänä päivänä suorastaan ylellistä!
 
Kuulin museon olemassaolosta ensimmäisen kerran työkaveriltani noin viikko sitten. Kuluneena lauantaina jo sitten olinkin siellä mieheni kanssa tutustumassa museon pieniin hellahuoneisiin, jotka on sisustettu talossa eri aikoina eläneiden asukkaiden kodeiksi.
 
Jätteiden lajitteluohjeita.
Museotalon hellahuoneet antoivat aavistuksen siitä, millaisissa oloissa Helsingin kaupungin omat työntekijät ovat asuneet 1900-luvun alkupuolelta aina 1980-luvulle asti. Pieniä koteja, mutta useimmiten suuria perheitä. Vähälläkin tultiin toimeen, kun ei ollut vaihtoehtoja.
Tässä asunnossa eleli leskirouva seitsemän lapsensa kanssa.
Näkymä 1980-luvun hellahuoneesta.
 
 
Pihapiirin sanotaan olevan Helsingin harvoja säilyneitä puutalopihoja. Piha on tavallista avarampi, koska arkkitehti oli sijoittanut halkoliiterit ja käymälät kellareihin. Yleensä puuliiteri, pesutupa, käymälä ja vajat olivat sijainneet pihan perällä. (lähde: Työläispihojen kasveja -esite, Työväenasuntomuseo).
Pihapiirin historiallinen kukkapenkki tutustuttaa Helsingin
puutalopihojen perinteisiin koristekasveihin.
Jos kiinnostuit, niin vielä ehdit käydä tutustumassa museoon, joka sulkee ovensa 23.10.2016. Jos et pääse paikalle, voit katsella museoesittelyä, joka on kuvattu 360°-kameralla. Tästä linkistä pääset Työväenasuntomuseon sivuille.

2 kommenttia:

  1. Olen käynyt tuolla kerran ja pidin kovasti. Se on helmi Suomen museoiden joukossa. Huoneita oli hauska katsella ja miettiä ihmisten elämää.

    VastaaPoista
  2. Täysin samaa mieltä. Olin niin innoissani, että taisin kiitellä oppaankin useaan kertaan. Puodissa oli myös kivaa ostettavaa. Hieno idea kaiken kaikkiaan!

    VastaaPoista