keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Vihreällä saarella: luonnon puutarha

Syksyn loppuun painottunut vihertyöläisen loma tuli ja meni, ja kuten aina, loma loppui tälläkin kertaa aivan liian nopeasti.

Vaikka olemme jo menossa marraskuuta hyvän matkaa, huitelivat lomakohteemme lämpötilat Suomen kesän lämpötiloissa. Aurinkokin paistoi lähes joka päivä.

Lomaan sisältyi asianmukaisesti kiireetöntä joutenoloa, runsaasti kasviloistoa, kohtuullisesti kävelykilometrejä ja hulppeita maisemia - maukkaista ruuista ja viineistä puhumattakaan. Lomapaikkamme onkin tuttu mm. kasviloistostaan ja upeista maisemistaan.

Olimme kauniin, vihreän Madeiran saaren pääkaupungissa, Funchalissa. Madeirasta voi huoletta olla samaa mieltä bussin takaosaan painetun tekstin kanssa: "madeira is... nature".
Vulkaanisen Madeiran luonto on yksi maailman erikoisimmista. Saaren pinnanmuodostuksen rikkonaisuus ja korkeuserot luovat kasveille useita erilaisia kasvupaikkoja.
Katsoipa minne tahansa, näki lukemattomia kasveja, jotka vaihtelivat alueelta toiselle kuljettaessa. Hieman hämmentävää oli nähdä luonnossa kasveja, jotka saattavat kotona menestyä kukkaruukussa - jos nyt edes siinäkään.
Joulutähti
Kasvillisuutta ihastellessani mietin, millaiselta Madeira mahtaa näyttää keväällä tai kesällä. Kukkaloisto on varmasti mahtava ja värikäs, jos se oli sitä näin syksylläkin.

Ilahduttavaa oli myös nähdä, kuinka paikalliset vihertyöläiset (näkemistäni kaikki olivat miehiä) ahkeroivat ja pitivät kasveista hyvää huolta.

Ilman pääkaupunki Funchalista löytämääni kirjaa "Madeira, luonnon puutarha" en olisi tunnistanut kasveista murto-osaakaan. Ilokseni löysin kirjasta suomenkielisen version, jossa tosin osa sisälsi ainoastaan kasvin tieteellisen nimen.

Kuvat kertokoot puolestaan, millaisena meille näyttäytyi syksyisen Madeiran kasviloito. Kuvia on otettu sekä puutarhoissa, että luonnossa.

Olen laittanut näkyviin kasvin nimen, sikäli kuin olen löytänyt nimen kirjasta - ja vielä arvellut tunnistavani sen. Pahoittelen ennalta mahdollisia virheitä ja puutteita.
Madeiran kansalliskukka, värikkään näyttävä paratiisilinnun kukka (Strelitzia reginae)
 
Soihtulilja (Kniphofia uvaria).
Pampaheinä (Cortaderia selloana)
 
Nimeä en tiedä, mutta kasvi oli kuin posliinia - ja kaunis kuin mikä!
 
Köynnöskrassia kasvoi mm. teiden varsilla.
Madeiralla kasvoi myös kaikenlaisia ja -muotoisia kaktuksia, joista tässä muutama esimerkki.
 
 
 
 
 
Ja entäs ne puut! Esimerkiksi niin monia erilaisia palmuja en ole tähänastisilla matkoillani vielä nähnyt. Saarella kasvoi myös runsaasti runsassatoisia banaanipuita.
 
 
 
 
 
 
 
Ja niin edelleen... otimme mieheni kanssa kuvia noin pari tuhatta, joten ihan kaikkea en tohdi tänne ladata, vaikka mieli tekisikin.  
 
Teen vielä ainakin jutun Madeiran kauniista, paikoitellen karusta ja hieman pelottavastakin luonnosta. Kävimme mm. kävelyllä 25 lähteen levadalla (vesikanava) sekä Madeiran korkeimmalla vuorella, Pico Ruivolla. 
 
Lisäksi tuli käytyä pariinkin otteeseen Câmara de Lobos -nimisessä viehättävässä kalastajakylässä. Pysythän mukana!

2 kommenttia:

  1. Hyvin olet saanut kuviin vangittua saaren kauneuden ja upean kasvillisuuden. Matkakuume heräsi :)

    VastaaPoista
  2. Kuvat ovat paras matkakuumeen herättäjä. ;) Lisää seuraa vielä maisemakuvia jylhästä saaresta.

    VastaaPoista