sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Koukuttavia herkkuja

Kutsuimme hyvän ruuan tekijäystävämme meille syömään. Tuli jälleen vähän erilainen illallinen, sillä valmistimme ruuan yhdessä - lukuun ottamatta herkullista jälkiruokaa, jonka nuorin tyttäremme oli valmistanut.

Tällä porukalla on takana yksi vastaavanlainen illalliskokemus, jolloin saimme ystäviltämme oppia makkaranvalmistuksesta. Voit lukea kokemuksesta tästä linkistä: Harjoittelua grillauskauteen. Nam!

Tällä kerralla teemana olivat aasialaiset herkut - ystäviemme joidenkin vuosien takaisen Vietnamin-matkan innoittamina.
Aloitimme päivän menemällä yhdessä ruokaostoksille. Suuntana oli Helsingissä sijaitseva Vii-Voan, joka on erikoistunut itämaisiin elintarvikkeisiin.

Valikoimaa oli hyllymetreittäin.
Tunsin olevani Liisa Ihmemaassa, sillä en tunnistanut murto-osaakaan Vii-Voanin runsaasta tuotetarjonnasta. Nyt tiedän taas vähän enemmän. 
Ruokaa ostimme Vii-Voanista kaksi korillista.
Yhteishinta oli alle 40 euroa.
Lihaostokset teimme Hakaniemen hallissa, joka sijaitsee Vii-Voanin välittömässä läheisyydessä. Mukavassa hallitunnelmassa on aina ilo piipahtaa. Runsas valikoima oli sielläkin.
Illallisemme koostui seuraavista ruuista:
Menu
 
Kevätkääryleet
Wontonit
Lihawokki
 
Sitruuna-marenkitorttu

Kevätkääryleet käärittiin riisipaperiin, jota lioteltiin ensin noin 5 sekuntia kylmässä vedessä.
Täytteinä oli kevätsipulia, porkkanaa, jäävuorisalaattia, tuoretta korianteria, vermiselliä (nauhamainen pasta) ja katkarapua.
Kevätkääryleiden paketointi alkoi harjoittelun jälkeen jo sujua.
Kevätkääryleet voi nauttia tuoreena tai öljyssä kypsennettynä. Öljyn pitää olla riittävän kuumaa, sillä muuten käy, kuten meille kävi. Osa kääryleistä aukesi, eikä kypsynyt rapeaksi. Hyviä olivat tosin siitä huolimatta.
Nämä kääryleet kypsyivät rapsakoiksi.
 
Maukkaat dippikastikkeet kruunasivat makuelämyksen.
Kahvikupit kelpaavat dippiastioiksi.
Wonton on taikinanyytti, jonka voi täyttää omien mieltymysten mukaan. Olimme ostaneet valmiita, käteviä taikinalevyjä, joiden sisään laitoimme kana-katkaraputäytteen. Vähän erikoisempi yhdistelmä maistui erinomaiselle!
Sidoimme osan nyyteistä kevätsipulin varrella.
Kana oli maustettu tuoreella inkiväärillä, sipulilla, soijakastikkeella ja mausteilla. Nyytit höyrytettiin kypsiksi ja nautittiin lämpiminä.
Sivelimme kattilan pohjan öljyllä, jotta wontonit eivät tartu siihen kiinni.
 Wonton oli herkullinen, uusi tuttavuus, jota tulemme varmasti tekemään toistekin!

Lihawokissa oli marinoitua, suikaloitua naudan sisäpaistia. Marinadissa oli Vii-Voanista ostettua valmista kalakastiketta ja sitruunaruohoa sekä valkosipulia ja pippuria.

Lisäksi wokissa oli suikaloitua kurkkua, josta oli poistettu siemenet; jäävuorisalaattia; morttelissa rikottuja maapähkinöitä (kokonaisiakin saa jäädä) ja vermiselliä. Ennen tarjoilua päälle ripoteltiin vielä kuivattua sipulia.
 
Wokin kanssa nautittiin ystäviemme tekemää kasvispikkelsiä. Lorautin joukkoon myös hieman dippikastiketta. Kyllä oli hyvää!

Jälkiruuaksi nautittua sitruuna-marenkitorttua on meillä tehty jo useita kertoja. Se on raikas herkku, jonka sitruunatäyte on runsas. Torttu on valmistettu tämän reseptin mukaan: Sitruuna-marenkitorttu.
Aasialaiset ruuat sisältävät runsaasti kasviksia,  joten tämäkään illallinen ei tehnyt olosta ähkyä.

Tuoreet ainekset maistuivat ja eksoottiset ainesosat antoivat uusia makuelämyksiä. Suosittelen kokeilemaan!

2 kommenttia: