maanantai 17. marraskuuta 2014

Aikamatkalla

Postauksessani Kurkistus vuosikymmenten taa kirjoitin, että saimme tehtäväksemme tutkia ryhmittäin suomalaisen pientalopihan elinkaarta 1930-luvulta tähän päivään.

Teen työparini kanssa tutkimusta 1930-luvusta.

Minulla meni viime viikolla aikaa työkalupakin suunnittelu- ja rakennuspuuhissa, mutta sillä välin työparini Tiina pani jo tuulemaan. Hän on selvittänyt lukuisan joukon erilaisia tietolähteitä ja aineistoja, joita voimme hyödyntää työssämme. Ja aineistoa on paljon!

Museoviraston 36. muistitiedon keruukilpailu

Museovirasto julkaisi aikoinaan kyselylehteä, jossa oli kysymyksiä erilaisista kansankulttuuriin liittyvistä aihepiireistä. Kyselylehteä on lähetetty ns. vastaajaverkostolle ympäri Suomea, ja kysymyksiin tulleet vastaukset ovat arkistoituina Museovirastossa. Kyselyaineistoa on hyödynnetty tutkimuskäytössä.
Yksi tietolähdehelmistä on Museoviraston kysely n:o 36 vuodelta 1990, joka koskee kotipuutarhoja ja kasvimaita. Vastauksia kyselyyn oli tullut peräti noin 27 000 sivua.  Vastaukset ovat suurimmaksi osaksi käsin kirjoitettuja.
Kyselyvihkosessa on kaikkiaan 80 kysymystä, joista monet sisälsivät monta alakysymystä, esimerkiksi kysymys 4:

"Oletteko kasvattanut retikkaa? Miten olette säilyttänyt ja käyttänyt sitä? Mitä juurikasta tarkoittavat räätikkä ja rötkä? Entä oletteko viljellyt tai käyttänyt maa-artisokkaa, palsternakkaa ja selleriä? Miten? Millaista ruokaa olette valmistanut sokerijuurikkaasta?"

Tiina on jo kerran käynyt tutkimassa 1930-lukuun liittyneitä vastauksia. Yhdessä menemme arkiston syövereihin tällä viikolla. Odotan innolla, sillä tämähän on kuin aikamatka menneisyyteen. Vuosikymmenelle, jolloin omat vanhempani ovat syntyneet.

Vanhoja valokuvia

Ystäväperheemme on myös luvannut kaivella vanhaa kuvamateriaalia puutarhasta, josta kirjoitin postauksessa Vanha, lumoava puutarha. Huvila on hankittu perheen käyttöön  vuonna 1938. Mitähän mielenkiintoista sieltä löytyy!

Alla olevat kuvat on kuvattu kesäkuussa 2014.

Ryhmätyön tuloksena tehdään vuosikymmentä kuvaava juliste, sekä lyhyt tiivistelmä muita opiskelijoita varten. Yksi haaste on, miten saada kiteytettyä kokonainen vuosikymmen yhteen julisteeseen.

Tässä pätee kuitenkin varmasti vanha sanonta: yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti