perjantai 16. tammikuuta 2015

Syötävän ihania kukkia

Tänään on kelju sää, mikä on oikein hyvä syy kaivaa esille joululahjaksi saamamme kirja Kukkaruokaa (Anne Paalo, 2009). Kirjan kaunis kuvitus vie ajatukset sopivasti kesään ja kukkaloistoon.
Anne Paalo kirjoittaa innostuneensa syötävistä kukista 1990-luvun puolivälissä, kun oli saanut käsiinsä englantilaisen puutarhalehden. Siinä oli ollut artikkeli tavanomaisista syötävistä kukista, kuten mm. orvokeista, krasseista ja ruusuista.
Puna-auringonhattu
Voikukka
Artikkelin innostamana Paalo alkoi maistella myrkyttömiksi tietämiään kukkia ja kokeilla niitä ruuanlaitossa. Lisäksi hän alkoi selvittää syötävien kukkien historiaa. Selvisi, että kukkia oli syöty jo muinaisessa Kreikassa ja Roomassa - ja vähän kaikkialla. Kirjaansa hän alkoi tehdä, kun aiheesta ei enää saanut muualta tietoa.

Kirjassa on 264 sivua tietoa syötävistä kukista, niiden kasvattamisesta ja hyödyntämisestä ravintona, mausteina ja erilaisina rohtoina.
Tulppaani
Pioni

Koukuttavia kukkareseptejä

Hetken melkein unohduksissa olleet syötävät kukat ovat jälleen muotia. Historialliset reseptit ovat saaneet rinnalleen uusia kukkaruokareseptejä, joista myös gourmet-ravintolat tekevät tyylikkäitä, värikkäitä ja maukkaita kukkaruokia.
Kaunokainen
Kukkaruokaa-teoksen lopussa on kattava joukko mielenkiintoisia kukkaruokareseptejä, joiden innoittamina olen nyt ahkerasti selaillut Hyötykasviyhdistyksen uunituoretta Siemenluetteloa. Voi olla, että jokunen uusi kukka ilmestyy pihallemme ensi kesänä!
Hyötykasviyhdistyksen Siemenluettelo
Reseptivalikoimasta löytyy äyriäistäytekukkaa, päivänlilja-kanakeittoa, kanervankukista tehtyä olutta, paistettuja kurpitsankukkia, ruusukastiketta kalalle, apilankukkaleipää ja orvokkijäätelöä - vain muutaman mainitakseni. Houkuttelevat kokeilemaan, eikö vain? 
Päivänlilja
Jotta saat vähän esimakua kirjan resepteistä, laitan alle niistä yhden.

Orvokkijäätelö

4 dl luonnonjugurttia
3/4 dl juoksevaa hunajaa
2-3 tl vaniljasokeria
40 orvokinkukkaa sekä orvokin lehtiä koristeluun
4 dl kermaa

Mausta jugurtti hunajalla ja vaniljasokerilla. Lisää orvokinkukat. Vatkaa kerma ja lisää se varovasti jugurttiseokseen. Laita seos muottiin, jonka peität ja panet pakastimeen.

Ennen tarjoilua kumoa jäätelö tarjoiluastialle ja korista orvokinkukilla ja -lehdillä.
Orvokki

Tärkeitä huomioita kukkien syöntiin liittyen

  • Syö vain kukkia, jotka varmasti tiedät syötäviksi.
  • Syö luonnonmukaisesti kasvatettuja kukkia.
  • Tarkista, ettei kasveja ole kasvatuksen aikana käsitelty kasvinsuojeluaineilla.
  • Älä syö kukkakauppojen tai puutarhamyymälöiden kukkia.
  • Älä syö vilkasliikenteisten teiden varsilla kasvavia kukkia.
  • Älä syö rauhoitettuja kukkia.
  • Jos sinulla on allergioita tai astma, voit saada oireita joistakin kukista.
  • Puhdista kukat ötököistä ennen syömistä.
  • Tutustu kukkiin ruokavaliossa samoin kuin totuttelisit uuteen ruokaan - yksi kukka ja vähän kerrallaan.
  • Varmista, etteivät kukat ole myrkyllisiä ja ovat turvallisia syödä.
  • Muista, ettei syötäväksi kelpaava kukka ole aina maukas.
  • Koristekukka ruokapöydässä ei tarkoita sen olevan syötävä.

Tämän jutun kuvat olen kuvannut itse. Kaikki nämä kukat kuuluvat syötäviin kukkiin.

2 kommenttia:

  1. Yllättäviä! Enpä todella tiennyt, että esim. tulppaani ja päivänlilja ovat syötäviä.

    VastaaPoista
  2. Monta muutakin yllätystä löytyy kirjasta. Päivänliljan kukan maun sanotaan muistuttavan mm. melonia. Tulppaanien terälehtiä voi käyttää esim. salaattiaineksena. Sen sipulit sen sijaan ovat myrkyllisiä.

    VastaaPoista