maanantai 15. syyskuuta 2014

Lapio heiluu kaupungin puutarhalla

Tänään heiluttelimme lapiota tositoimin Kuopion kaupungin puutarhalla. Olimme hakemassa istutettavia, noin 2 - 3-metrisiä pihlajia, joiden kaivamista maasta ylös pääsin myös osaltani kokeilemaan.
Tässä on lapio...

... ja tässä pihlajarivi. Eiku kaivamaan!
Kyllä se taas näytti helpolle, mutta annas olla, kun itse kaivat juuripaakkua ylös. Juuripaakku piti saada ylös mahdollisimman ehjänä ja hyvänä - savolaisittain sanoen: sellaisena sopivana. Lapio piti iskeä syvälle. Kun lapio oli isketty maahan koko rungon ympäri, sai alkaa irrotella paakkua maasta irti.
Tässä näytetään mallia.
Tämän jälkeen juuripaakusta revittiin rikkaruohot irti mahdollisimman hyvin.
Juuripaakku nostettiin ylös, ja sen ympärille käärittiin ja solmittiin maatuva verkko.



Ennen istuttamista verkon solmut avataan.
Kun kaikki tarvittavat puut oli kaivettu, ne sidottiin liinalla auton lavalle. Sen jälkeen alkoi matka kohti istutuspaikkaa, jonka istutustöistä myös huolehdimme.


Raskasta hommaa - varsinkin, jos tätä tekisi päivittäin, useita tunteja kerrallaan. Kaivamista, kantamista, nostamista ja kyykkimistä. Ei siis pelkkää vaaleanpunaista puutarhaunelmaa.

Kuten huomaat, syksylläkin kaupunkien puutarhoissa käy vilske, sillä puiden syyskauden istutukset alkoivat nyt, lehtien alettua kellastua. Respect!

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Luin juuri jostain, että syksy on melkeinpä parasta istutusaikaa kasveille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin minäkin olen ymmärtänyt - ja niin, että ainakin puiden osalta syksy olisi parasta istutusaikaa. Nyt on toki muistettava, että en opiskele puutarhuriksi, vaan viherrakentajaksi. =)

      Poista
  2. Olen kuullut myös toisen väittämän, että keväällä on parasta istuttaa, sillä kasville jää pitkä aika juurtua. Tämä varmaan tarkoittaa toisia kasvilajeja kuin puita.

    VastaaPoista