perjantai 22. elokuuta 2014

Xαλλούμι = halloumi

Eihän tämä ruokablogi ole, mutta hyvän ruuan ystävänä en voi olla jakamatta tätä kokemusta, jonka saimme Kyproksen-matkallamme.

Meillä oli hieno tilaisuus vierailla kotitilalla, jossa valmistettiin aitoa, kyproslaista halloumijuustoa. Vieläkin tulee vesi kielelle, sillä pääsimme maistamaan juuri valmistettua, lämmintä juustoa.

En osaa kreikkaa ja asiavirheitä välttääkseni en yritä selittää, miten juuston valmistusprosessi etenee. Siksi juoksentelin hiostavassa juustolassa paparazzina ja näpsin kuvia, minkä ehdin. Kertokoot kuvat siis puolestaan. 
Kaikki kohdallaan.

Näin Wikipedia määrittelee halloumin:

"Halumi tai halloumi (kreik. Xαλλούμι, lausutaan "hallumi", turk. Hellim Peyniri) on Kyprokselta lähtöisin oleva juusto. Perinteisesti sen valmistuksessa on käytetty lampaan- ja vuohenmaidon seosta, mutta markkinoilla on myös juustoja, jotka sisältävät lisäksi lehmänmaitoa. Teollisesti valmistetuissa halumeissa lehmänmaidon osuus on yleensä suuri, mikä alentaa tuotantokustannuksia, mutta vaikuttaa makuun ja ominaisuuksiin. 

Halumi on valkoista ja siinä on erottuva kerrosmainen rakenne ja suolainen maku. Juusto on usein maustettu mintulla, jolla sanotaan olevan myös säilyvyyteen vaikuttavia antibakteerisia ominaisuuksia. 

Muita juustoja korkeamman sulamispisteensä ansiosta halumia voidaan grillata ja ruskistaa ilman, että se ehtii sulaa, minkä ansiosta sitä käytetään erityisesti ruoanvalmistuksessa. 

Halumi valmistetaan, kuten muutkin samantyyppiset juustot, ensiksi tekemällä juoksutepohjainen tuorejuusto. Valmis juustokimpale keitetään voimakassuolaisessa vedessä, jossa rakenne tiivistyy ja juusto saa sille ominaisen kumimaisen rakenteen ja kermamaisen maun."
"Halloumilevyt" odottavat käsittelyä.
Juustoa pidetään kivipainon alla.
 
 
Tuore juusto paloiteltiin.

Juustopalat pussitettiin.

Juustopussit kelluivat kiehuvassa nesteessä.

 Juustot nostettiin nesteestä noin puolen tunnin kiehumisen jälkeen.

Höyryävät pussit avattiin maustamista varten.

Päälle ripoteltiin kuivattua minttua ja suolaa.

Juustopalat taivutettiin kaksinkerroin.

Tässä vaiheessa saimme maistaa herkullista, lämmintä juustoa,
jossa maistui ihana minttu.
Nami!

Maustetut juustot purkitettiin.

Juustot peitettiin nesteeseen, joka ilmeisesti sisältää ainakin suolaa.
Juustot säilyvät nesteessä pitkään.
Halloumi-, anari- ja tiri-juustojen hinnasto.
Halloumi maistuu niin grillattuna kuin sellaisenaankin. Se sopii leivän täytteeksi, salaatteihin, aamupalaksi, raastettuna tai jälkiruokana. Vain mielikuvitus on rajana!
 
Hyvää ruokahalua!

2 kommenttia:

  1. Ei varmasti pärjää Suomessa myytävät halloumit näille tuotteille, saitte taatusti perinteistä ja aitoa tavaraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa - nämä halloumit ovat ihan omaa luokkaansa! Niissä on sekä makua että luonnetta.

      Poista