lauantai 9. tammikuuta 2016

Mehukas granaattiomena

Saimme joululahjaksi hyödyllisen Satokausikalenterin, joka sisältää kalenterin lisäksi tuhdin tietopaketin yli 500:stä Suomessa myytävästä kasviksesta. Kalenterissa on tietoa mm. niin sesongeista, säilytysohjeista, käyttövinkeistä kuin ravintoarvoistakin.
 
Ilokseni huomasin, että tammikuun ulkomaisiin sesonkikasviksiin kuuluu mehukas granaattiomena. Omenan kilohinta on pyörinyt nyt noin neljässä eurossa eli hintakin on selvästi halvempi kuin normaalisti.
Omenasta syödään vain siemenet.
Hedelmän vaaleat väliseinät sisältävät pahanmakuista happoa.
Kun joitakin vuosia sitten kulinaristiystävämme tarjosivat granaattiomenaa salaatin lisukkeena, jäin koukkuun.

Salaatti on helppo koota ja kaunis katsella. Lisäät vain granaattiomenan siemenet salaatinlehtien joukkoon. Lisäväriä saat, jos käytät siementen lisäksi erilaisia salaatinlehtiä.
Tässä salaatissa on rucolaa, jäävuorisalaattia ja granaattiomenan siemeniä.
Kalenterissa neuvotaan, että kannattaa valita napakkakuorinen, kiiltävä omena, sillä pehmeät ovat ylikypsiä.
Lisäksi siellä sanotaan, että hedelmäliha irtoaa parhaiten, kun koputtelee halkaistun hedelmän siemenet puulusikalla astiaan. Hmm... tuon konstin onnistumista kuitenkin hieman epäilen, sillä siemenet ovat melko tiukassa kiinni hedelmän vaaleissa väliseinissä.

Toisaalta - jos en opettele uusia siementenirrotuskonsteja, käy minulle jatkossakin niin,  että onnistun siemeniä irrotellessa kuorruttamaan keittiömme valkoiset osat heleän punaisilla mehutäplillä. Ja olisihan se kiva, jos salaatinvalmistuksessa säästämäni aika ei menisi keittiön pesemiseen.

2 kommenttia:

  1. Granaattiomena sisältää vitamiineja ja antioksidantteja, senkin vuoksi sitä kannattaa syödä. Itse ole nauttinut herkullisena aamupalan lisänä granaattiomenan siemeniä hyvän luonnonjugurtin ja juoksevan hunajan kera. Toki kotimaisia marjoja kannattaa suosia, mutta välillä vaihtelu virkistää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä lisäkommentti nuo vitamiinit ja antioksidantit. Varmasti herkkua jugurtin kanssa!

      Poista