sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Mullan tuoksu koukuttaa

Sunnuntain 30.3.2014 Helsingin Sanomissa oli hyviä tuntemuksia herättävä julkaisu: Anne Karuvuoren  Nyt se vihdoin alkaa! Artikkelissa pohditaan, mikä puutarhassa elvyttää ja mikä merkitys luonnolla on meille.

Anne Karuvuori on haastatellut artikkeliinsa puutarhatieteen dosentti Erja Rappea Helsingin yliopistosta. Rappe sanoo: ”Tutkitusti kasvimaan ja kukkapenkkien kuopsutus rauhoittaa ja saa ihmisen tuntemaan itsensä levänneeksi, iloisemmaksi ja terveemmäksi.” Hän jatkaa: "Luultavasti vihreä ympäristö ja kasvien kanssa ahertaminen antavat meille vahvan kokemuksen olemassaolosta.”

Lisäksi artikkelissa sanotaan: "Ihmislaji on elänyt koko pitkän historiansa vuorovaikutuksessa luonnon kanssa. Vaikka olisimme nyt kuinka urbaaneja tahansa, luonto on perimmäinen ympäristömme.Aivomme osaavat lukea luontoa ja tunnistavat edelleen sen värit ja elementit harmoniana."
Ei siis ihme, että puutarha, luonto ja kosketus maaperään saavat meidät useimmat syttymään! Luonto ottaa meidät vastaan sellaisina kuin olemme, ja aina se myös antaa meille jotakin.
Minulle puutarha ja luonnossa erityisesti metsä merkitsevät mullan tuoksua, kasvun ihmettä, hiljaisuutta, värejä ja niistä kumpuavaa hyvää mieltä. Luonnossa saan ammennettua hyvää oloa myös fyysisesti.
Aikamoinen paketti, jota näin keski-ikäisenä ja elämän tarkoitusta pohtivana on oppinut erityisesti kunnioittamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti