perjantai 11. joulukuuta 2015

Lakritsin ja mantelin saumaton liitto

Jos pidät lakritsin mausta ja mantelitkin maistuvat hyviltä, tee niin kuin minä tein. Tee koukuttavan hyviä lakritsimanteleita!
 
Kun joku viikko sitten näin Helsingin Sanomien ruokasivuilla lakritsimanteleiden ohjeen, päätin, että kokeiltavahan niitä on - niin itselle kuin (ehkä) jokunen maistiainen myös pukinkonttiin laitettavaksi.
Tonttu vahtii, että jotakin jää purkkiin kaverillekin annettavaksi.
Hesarin artikkelin mukaan erityisesti Tanskassa ei voi välttyä törmäämästä lakritsiin. Tässä kohtaa pitää vähän viisastella, sillä parilla lyhyehköllä reissullani Tanskaan en valitettavasti ole sattunut törmäämään lakritsiin. Jos vielä menen, täytyypä pitää silmät auki!

Tanskalaisen kaupan vihannesosastolta löytyy kuulemma niin tuoretta lakritsijuurta kuin myös erilaisia lakritsipulvereita ja -mausteseoksia - ja lisäksi erilaista lakritsin makuista naposteltavaa.
Löysin lakritsijauhetta Ruohonjuuresta.
Tästä määrästä riittää pitkään.

Lakritsimantelit

1½ tl vettä
½ tl suolaa
1 tl sokeria
3 tl lakritsijauhetta
100 g kuorellisia manteleita

  • Kuumenna uuni 200 asteeseen, ja laita leivinpaperi valmiiksi pellille.
  • Sekoita kulhossa huolellisesti (esimerkiksi vispilän avulla) vesi, suola, sokeri ja puolet lakritsijauheesta. 
  • Lisää mantelit seokseen ja pyörittele mausteseos manteleihin.
  • Kaada mantelit leivinpaperille, ja levittele ne pellille irralleen toisistaan.
  • Paahda manteleita uunissa 7 minuuttia. Nosta pelti uunista ja jäähdytä manteleita hetken aikaa.
  • Maistele, onko manteleissa jo riittävästi lakritsin makua. Jos ei ole, sekoita manteleihin loput tai makusi mukainen määrä lakritsijauhetta.
  • Lakritsimantelit ovat valmiita nautittaviksi!
Ohjeessa ollut sadan gramman manteliannos on kovin pieni, joten teinkin sitten kerralla kolminkertaisen annoksen. Kaupoissa on sopivasti myynnissä 300 gramman mantelipusseja.

Tässä mausteseos, joka kannattaa sekoittaa huolellisesti.
Lakritsijauhe on kuin hienojakoista pölyä.
Tuo 300 gramman määrä kattoi pellillisen, ja valmistui varmasti yhtä kätevästi kuin pienempikin annos.

Mausteseoksessa pyöritellyt mantelit ovat menossa uuniin.

Lakritsimanteleita oli helppo tehdä. Ainoa, mikä työllisti, oli keittiön siivoaminen lopuksi. Se vaiva kuitenkin kannattaa, sillä lopputulos oli - nam! - erinomaisen hyvää!

Ensi kerralla aion tosin käyttää lakritsijauhetta enemmän kuin ohjeessa oli mainittu. Kukin oman makunsa mukaan.

Linkki Helsingin Sanomien reseptiin

2 kommenttia:

  1. Samalla reseptillä testattu myös lakritsimanteleiden teko. Hyvää oli,nam nam...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulka! Olen kuullut vähän vastaavia kommentteja muiltakin.

      Poista